Historisk arkiv

Statssekretæren i Fiskeridepartementet i statsministerens følge til Kina og Sør-Korea

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Statssekretær Solveig Strand i Fiskeridepartementet deltar i det offisielle følget i forbindelse med statsministerens reise til Kina og Sør-Korea som starter 19. januar. Strand skal være med på en rekke næringslivsarrangementer og delta på politiske samtaler. (17.01.02)

Pressemelding

Nr.: 2/2002
Dato: 17.01.2002
Kontaktperson: Underdirektør Elisabeth Wilmann mob.: 41 23 30 14

Statssekretæren i Fiskeridepartementet i statsministerens følge til Kina og Sør-Korea

Statssekretær Solveig Strand i Fiskeridepartementet deltar i det offisielle følget i forbindelse med statsministerens reise til Kina og Sør-Korea som starter 19. januar. Strand skal være med på en rekke næringslivsarrangementer og delta på politiske samtaler.

Besøket i Kina

- Kina er et viktig marked for norsk sjømat og et marked med stort potensial. Kinas medlemskap i Verdens handelsorganisasjon WTO vil bety mye for norsk sjømateksport i form av reduserte tollsatser på fisk og sjømatprodukter, sier statssekretær Solveig Strand.

Sjømat er en av Norges viktigste eksportartikler til Kina og utgjorde 20 prosent av tradisjonell norsk eksport til Kina i 2001. Det kinesiske kjøkkenet er det største og mest utbredte i verden, noe som betyr at det er et stort potensial for fremtidig eksport av norske sjømatprodukter.

Kina og Norge inngikk 12. juli 2001 en avtale om utvidet fiskerisamarbeid, hvor akvakultur er et mulig samarbeidsområde.

- Kina er verdens største og eldste oppdrettsnasjon, og kombinasjonen av Kinas erfaringer og Norges moderne teknologi byr på store muligheter for fremtidig samarbeid, sier Strand.

Under oppholdet vil statssekretæren åpne et seminar om akvakultur i regi av Norges Eksportråd i Beijing. I Shanghai blir det besøk til nyetablerte Pan Fish sitt distribusjonssenter. I tillegg vi statssekretæren være tilstede på flere arrangementer i regi av Eksportutvalget for fisk, heriblant et kulturarrangement knyttet til norsk sjømat i Beijing. Her demonstreres hvordan norsk laks benyttes ved feiring av kinesisk nyttår som ingrediens i den kinesiske lykkeretten Feng Sheng Shui Qi.

Besøket i Sør-Korea

I Sør-Korea vil statssekretæren blant annet delta på et sjømatseminar i regi av Eksportutvalget for fisk og ha politiske samtaler med viseministeren for maritime spørsmål og fisk. I forbindelse med de politiske samtalene vil statssekretæren og viseministeren signere en avtale om et utvidet fiskerisamarbeid.

-Sør-Korea er et svært lovende marked for norsk sjømateksport. Intensjonsavtalen vil forhåpentligvis bidra både til økt handel og samarbeid om viktige spørsmål som ressursforvaltning, akvakultur og mattrygghet, sier Solveig Strand.