Historisk arkiv

Utvalg foreslår en rekke forenklinger i eierskapet til fiskeflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Eierskapsutvalgets innstilling ble fredag overlevert til fiskeriminister Svein Ludvigsen av utvalgets leder, advokat Trond S. Paulsen. Norske fiskefartøyer er underlagt eierskapsbegrensninger. Utvalget har hatt som oppgave å fremme forslag som forbedrer forvaltningen av disse. Dagens ordninger blir foreslått forenklet på flere punkter, men hovedprinsippet i kravet til eierskap vil bli opprettholdt etter utvalgets forslag. Det innebærer at mer enn 50 prosent av eierinteressene i fiskefartøy fortsatt skal innehas av aktiv fisker eller administrerende reder. (21.06.2002)

Pressemelding

Nr.: 36/2002
Dato: 21.06.2002
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40
Utvalgsleder, advokat Trond S. Paulsen 22 41 84 48

Utvalg foreslår en rekke forenklinger i eierskapet til fiskeflåten

Eierskapsutvalgets innstilling ble fredag overlevert til fiskeriminister Svein Ludvigsen av utvalgets leder, advokat Trond S. Paulsen. Norske fiskefartøyer er underlagt eierskapsbegrensninger. Utvalget har hatt som oppgave å fremme forslag som forbedrer forvaltningen av disse. Dagens ordninger blir foreslått forenklet på flere punkter, men hovedprinsippet i kravet til eierskap vil bli opprettholdt etter utvalgets forslag. Det innebærer at mer enn 50 prosent av eierinteressene i fiskefartøy fortsatt skal innehas av aktiv fisker eller administrerende reder.

- Eierskapsutvalgets innstilling vil danne grunnlag for en drøftelse av sentrale forhold innen fiskeriforvaltningen. Vi vil nå gjennomgå forslagene og sende innstillingen på høring. Deretter vil jeg komme tilbake til Stortinget med eventuelle lovendringsforslag, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Trond S. Paulsen sier at utredninger som utvalget har foretatt viser at fiskeflåten i hovedsak er fordelt på ulike landsdeler tilsvarende det den var for 20 år siden. Eierskapsutvalget mener at regelen om at aktive fiskere skal eie fiskefartøy er hensiktsmessig. Regelen bidrar til at fiskeressursene utnyttes av eiere med innsikt i de kompliserte forholdene som gjelder for disse ressursene. Kravet bidrar til at næringsutøverne har langsiktige interesser i fiskebestandene.

- Utvalget mener at forvaltningen av eierskapsbegrensningene kan gjøres på en mer hensiktsmessig måte enn i dag. Endringer vil komme næringen til gode gjennom mer oversiktlig, forutsigbar og effektiv forvaltning, sier Trond S. Paulsen.

Blant utvalgets forslag er en vesentlig forenkling når det gjelder aksjeoverdragelser i selskap som eier fiskefartøy. Utvalget foreslår at dagens bestemmelse om forhåndsgodkjenning fra myndighetene erstattes av et krav om at selskapet skal gi melding om aksjeoverdragelser dersom det gjelder terskler av fiskerimessig betydning. Fiskeridirektoratets nye merke- og deltakerregister for fiskefartøyer vil gi bedre oversikt over eierforholdene, og blir tilgjengelig via internett.

Utvalget foreslår at det fastsettes en generell dispensasjon på visse vilkår for ferskfisktrålerne fra kravet om at aktiv fisker skal være eier. Forutsetningen er at fangstene foredles ved anlegg langs kysten. Utvalget går inn for en ordning basert på at saksgangen ved eieroverdragelse skal avsluttes innen 60 dager.

Utvalget foreslår endringer og presiseringer av leveringsvilkårene for ferskfisktrålerne, og går inn for at det geografiske området for leveringsforpliktelser til foredlingsindustrien settes til fylke. Dette vil gi mer konkurranse om fangstene.

De foreslåtte ordningene innebærer at en går bort fra forhåndsgodkjenning og over til ordninger basert på egenerklæringer og meldinger ved eieroverdragelse. Dette forutsetter effektive sanksjoner ved overtredelse. Utvalget vil derfor at det i tillegg til dagens adgang til å trekke ervervstillatelsen tilbake ved overtredelser, innføres hjemmel for å ilegge gebyr og tvangsmulkt.

Utvalget foreslår endringer i deltakerloven ved generasjonsskifte og at dispensasjonsadgangen delegeres fra Fiskeridepartementet til Fiskeridirektoratet. Utvalget foreslår ingen endringer av dagens begrensing i utlendingers eierandel i selskap som eier fiskefartøy. Utlendinger kan maksimalt eie 40 prosent.