Historisk arkiv

Eksportavgiften på laks reduseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har vedtatt å redusere eksportavgiften på laks til EU fra 2,7 prosent til 0,75 prosent. Avgiftssatsen på laks blir dermed den samme som for andre markeder. Vedtaket gjelder fra 1. januar 2004. - Vi går nå tilbake til det normale. Reduksjonen kommer etter ønske fra næringen, sier statsråden. (06.11.2003)

Pressemelding

Nr.: 75/2003
Dato: 06.11.2003
Kontaktperson:
Fung. ekspedisjonssjef Astrid Holtan 22 24 64 93
Presserådgiver Dag H. Nestegard 22 24 23 87

Eksportavgiften på laks reduseres

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har vedtatt å redusere eksportavgiften på laks til EU fra 2,7 prosent til 0,75 prosent. Avgiftssatsen på laks blir dermed den samme som for andre markeder. Vedtaket gjelder fra 1. januar 2004. - Vi går nå tilbake til det normale. Reduksjonen kommer etter ønske fra næringen, sier statsråden.

Bakgrunnen for ordningen har vært den såkalte Lakseavtalen som trådte i kraft 1. juli 1997. Avtalen har utgjort et alternativ til den straffetoll EU fastsatte i 1997 som følge av dumping- og subsidierundersøkelser mot Norge. Ved lakseavtalens utløp valgte Norge å videreføre et forhøyet nivå ut fra en vurdering om at dette ville redusere risikoen for at EU igjen iverksatte straffetiltak mot Norge.

Når avgiften for eksport til EU nå reduseres, er det begrunnet i ønske fra EU-kommisjonen om at Norge ikke opprettholder ulike avgifter for ulike markeder. Norske myndigheter stilte seg positiv til dette og har gjennomført en høring hvor det ble bedt om synspunkter på den nye avgiftens nivå.

Det vedtatte nivået er i samsvar med næringens uttalelser. Dermed settes avgiften til samme nivå som før Lakseavtalens ikrafttreden. For Eksportutvalget for Fisk som forvalter avgiftsmidlene, vil endringen innebære en inntektsreduksjon i størrelsesorden 125 - 130 millioner kroner. Utvalget vil dermed måtte tilpasse sin aktivitet i samsvar med de nye premisser.

I 2002 ble det eksportert laks til EU for 6,2 milliarder kroner.