Historisk arkiv

Krav til teknisk standard for oppdrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Fiskeridepartementet sender på høring utkast til forskrift om krav til teknisk standard for anlegg som nyttes til oppdrettsvirksomhet. - Rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er et betydelig problem og det trengs ytterligere tiltak for å redusere rømmingstallene. Jeg har funnet det nødvendig at reglene fastsettes i en egen forskrift, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. (12.05.2003)

Pressemelding

Nr.: 31/2003
Dato: 12.05.2003
Kontaktperson: Jan-Erik Sverre 22 24 64 94

Krav til teknisk standard for oppdrettsanlegg

Fiskeridepartementet sender på høring utkast til forskrift om krav til teknisk standard for anlegg som nyttes til oppdrettsvirksomhet.

- Rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er et betydelig problem og det trengs ytterligere tiltak for å redusere rømmingstallene. Jeg har funnet det nødvendig at reglene fastsettes i en egen forskrift, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

I forslaget stilles krav om at alle lokaliteter som brukes i oppdrettsvirksomhet skal klassifiseres i forhold til hvilke miljøkrefter som virker på oppdrettsanlegg som utplasseres på lokaliteten. Alle oppdrettsanlegg som etableres etter 1. januar 2004 skal være produktsertifisert i henhold til en nyutviklet Norsk Standard for flytende oppdrettsanlegg.

Utkastet stiller krav til utforming, dimensjonering, produksjon, installasjon og drift. Sertifiseringen skal foretas av akkreditert sertifiseringsorgan og vil fastsette hvilken lokalitetskategori anlegget kan benyttes på. Slik sikres at anlegg som utplasseres på en lokalitet er dimensjonert for miljøkreftene som råder der.

For anlegg som allerede er etablert før 1. januar 2004 foreslås det at disse skal godkjennes av et akkreditert inspeksjonsorgan innen 1. januar 2006 gjennom å innhente et dugelighetsbevis. Dugelighetsbeviset er en faglig vurdering av at anlegget holder et forsvarlig teknisk nivå i forhold til de miljøkrefter som anlegget vil utsettes for på lokaliteten. Ordningen med dugelighetsbevis er en overgangsordning som gjelder frem til 1. januar 2012. Innen denne dato må alle anlegg i Norge være produktsertifisert i henhold til Norsk Standard.

Det foreslås videre at det stilles krav til vedlikehold av begge typer anlegg samt utskiftning av komponenter i anleggene. I tillegg kommer enkelte overgangsregler.

Høringsfristen for forslaget er satt til 23. juni 2003.