Historisk arkiv

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

- Dette er en omorganisering som understreker satsingen vår for å sikre trygg og sunn sjømat i hele kjeden fra hav til marked. Det understreker videre at Fiskeridepartementet også er et matdepartement, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen i forbindelse med at Ernæringsinstituttet skilles ut fra Fiskeridirektoratet og blir et selvstendig institutt under Fiskeridepartementet. Det nye navnet til instituttet i Bergen er Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). (17.01.2003)

Pressemelding

Nr.: 7/2003
Dato: 17.01.2003
Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Lennart Johanson, telefonnr 22 24 26 65 og direktør Øyvind Lie, telefonnr 55 90 52 01 / 90 09 37 88

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning

- Dette er en omorganisering som understreker satsingen vår for å sikre trygg og sunn sjømat i hele kjeden fra hav til marked. Det understreker videre at Fiskeridepartementet også er et matdepartement, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen i forbindelse med at Ernæringsinstituttet skilles ut fra Fiskeridirektoratet og blir et selvstendig institutt under Fiskeridepartementet. Det nye navnet til instituttet i Bergen er Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

Fiskeriministeren sier at NIFES vil være et internasjonalt ledende forsknings- og dokumentasjonssenter for sjømat.

En viktig grunn til at instituttet skilles ut fra Fiskeridirektoratet er å få et klarere skille mellom risikovurdering som skal være en uavhengig vitenskapelig prosess og forvaltning (tilsyn mv.) knyttet til sunn og trygg sjømat. Det nye instituttet vil få et eget styre som øverste organ.

NIFES skal være myndighetenes forsknings- og kompetansesenter innen fiskeernæring og sjømat. Instituttets virksomhet skal ha sin basis i forskning og utvikling og skal omfatte bl.a. analyser, beredskap, risikovurdering og referansefunksjoner knyttet til analysemetoder. NIFES skal som et uavhengig og faglig tungt institutt støtte departementene og andre forvaltningsorganer både nasjonalt og internasjonalt i arbeidet for å sikre trygg og sunn sjømat i et kjedeperspektiv fra hav til marked.

Øyvind Lie har vært direktør for Fiskeridirektoratets Ernæringsinstitutt og han fortsetter som direktør for Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.