Historisk arkiv

Ny og enklere matlov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Helsedepartementet i samarbeid med Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet legger frem høringsbrev om en ny lov på matområdet. ( Pressemelding fra Helsedepartementet - 14.02.03)

Ny og enklere matlov

Helsedepartementet i samarbeid med Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet legger 14.02.03 frem høringsbrev om en ny lov på matområdet.

Den nye loven vil ta opp i seg 13 av dagens lover, der i blant tre lover som er særlig relevante for fisk og andre akvatiske dyr: fiskekvalitetsloven, fôrvareloven (som hjemler forskrift om fôrvarer og dekker fôrvarer til fisk) og fiskesykdomsloven.

Matloven skal være en enhetlig og helhetlig lov som vil sikre trygg sjømat av god kvalitet. Loven viderefører også muligheten for å sette særskilte krav til fisk som skal eksporteres.

Det er foreslått at loven skal blant annet gjelde for norske fartøy.

Det er også foreslått endringer i oppdrettsloven og havbeiteloven for å vise i klar tekst at hensynet til folkehelsen er et relevant hensyn ved tildeling av konsesjoner.

Den foreslåtte loven vil være lovgrunnlaget for det nye Mattilsynets arbeid fra 01.01.2004 ift. sjømat og fiskefôr, som fortsatt vil bli underlagt Fiskeridepartementet. Loven vil også være grunnlagt for tilsynets arbeid ift. fiskehelse, ansvar for hvilket overføres fra Landbruksdepartementet til Fiskeridepartementet fra 01.01.2004.