Historisk arkiv

Hevingsoperasjonen av ”Gudrun Gisladottir” stanses - fartøyet tømmes for olje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

- Regjeringen har besluttet at hevingen av havaristen "Gudrun Gisladottir" stoppes, men tømmes for olje. Vi konstaterer at premissene for beslutningen om å gjennomføre en hevingsoperasjon er radikalt forandret, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. (28.05.2004)

Pressemelding

Nr.: 23/2004
Dato: 28.05.2004
Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Kirsten Ullbæk Selvig - tlf. 22 24 64 37 mob. 91 54 42 35

Hevingsoperasjonen av ”Gudrun Gisladottir” stanses - fartøyet tømmes for olje

- Regjeringen har besluttet at hevingen av havaristen "Gudrun Gisladottir" stoppes, men tømmes for olje. Vi konstaterer at premissene for beslutningen om å gjennomføre en hevingsoperasjon er radikalt forandret, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Staten påla i september 2002 rederiet å tømme for olje, heve og fjerne det forliste fartøyet. Etter at de islandske eierne ikke fulgte opp sine forpliktelser, iverksatte Kystverket en statlig aksjon i oktober 2003 for heving av det islandske fiskefartøyet.

Da fartøyet ble rettet opp på bunnen 12. mai i år ble det avdekket at havaristen har fått betydelige skader og er i vesentlig dårligere forfatning enn hittil antatt. Det er bl.a. en 35 meter lang og 2-3 meter bred flenge i skroget, hull i skroget inn til maskinrommet og til ett av lasterommene, og hull inn til to dieseltanker. Det er også avdekket lekkasjer i de av skipets tanker som skal fylles med luft for å gi oppdrift ved heving.

- Kystdirektoratet har orientert meg om at skadene er så omfattende at det ikke vil være mulig å bringe fartøyet flytende uten betydelig arbeidsinnsats og kostnader. Skadene på skroget medfører at fartøyet etter Kystdirektoratets vurdering nå må betraktes som et vrak, sier fiskeriministeren.

Det antas at om lag ¼ av dieseloljen om bord har lekket ut. Antakelig er det ca 275 m3 bunkers og 10 m3 smøreolje igjen i vraket. - Det er dette som representerer fare for akutt forurensing, og fartøyet skal tømmes for olje så snart som mulig, sier Ludvigsen.

"Gudrun Gisladottir" var lastet med 875 tonn frossen fiskefilet da den sank. Et større antall pappkartonger og plastikkposer, delvis med fisk, siver ut av vraket. Fiskelasten vil bli brutt ned naturlig. Plasten og kartongen representerer et søppelproblem, men anses ikke som akutt forurensing. Kystdirektoratet vil stille til rådighet ressurser til å følge opp og rydde dersom det blir et søppelproblem. Dette vil bli gjort i nært samarbeid med lokalt IUA (Interkommunalt aksjonsutvalg).

Fiskefartøyet anses ikke som en fare for fremkommeligheten eller sikkerheten til sjøs der den nå ligger på ca 40 meters dyp.