Historisk arkiv

Kvoteanbefalingene - positivt for flere bestander

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Den rådgivende komité (ACFM) i Det internasjonale råd for havforskning (ICES) har gitt anbefalinger for 2005. - De nye bestandsvurderingene for torsk, hyse og sei i nord er veldig positive, noe som lover godt for kvoteåret 2005, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. (07.06.2004)

Pressemelding

Nr.: 26/2004
Dato: 07.06.2004

Fiskeriminister Svein Ludvigsen:

Kvoteanbefalingene - positivt for flere bestander

Den rådgivende komité (ACFM) i Det internasjonale råd for havforskning (ICES) har gitt anbefalinger for 2005. - De nye bestandsvurderingene for torsk, hyse og sei i nord er veldig positive, noe som lover godt for kvoteåret 2005, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Gytekomponenten i samtlige tre bestander er over, til dels langt over føre-var-nivåene som ACFM har fastsatt for disse bestandene. Videre ser det ut til at fiskedødeligheten for samtlige bestander fortsetter å gå nedover.

Fiskeridirektoratets rapporter om overfiske har vært en del av datagrunnlaget som ligger til grunn for bestandsvurderingen for norsk arktisk torsk. Selv om man tar høyde for overfisket viser det seg altså at torskebestanden i nord er i en meget god forfatning, hvilket er betryggende, sier Ludvigsen. Overfisket vil imidlertid være skadelig for bestanden på lengre sikt, og norske og russiske myndigheter arbeider derfor nå aktivt for å få bukt med dette problemet.

Det er også meget gledelig at forvaltningsplanen for norsk arktisk torsk som Norge og Russland vedtok under 31. sesjon i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon høsten 2002, i all hovedsak har blitt vurdert av ACFM til å være i tråd med føre-var-prinsippet, sier fiskeriministeren. Dette bekrefter at vi er på rett vei i fiskerisamarbeidet med Russland.

Bestandssituasjonen for kysttorsken er imidlertid fremdeles bekymringsfull. Med virkning fra 1. mai 2004 ble det derfor iverksatt vernetiltak for norsk kysttorsk. Disse vernetiltakene vil bli nøye vurdert med tanke på innføring av ytterligere tiltak for 2005.

De nye rådene fra ACFM viser også at det står meget bra til med NVG-silda. Selv om man de siste par årene har hatt vanskeligheter med å komme til enighet om fordelingen av bestanden, har partene like fullt hittil klart å bli enige om en ansvarlig total-forvaltning av silda, i tråd med den langsiktige forvaltningsplanen som ble vedtatt i 1999.

Nordsjøsilda er også i meget god forfatning, hvilket må ses i klar sammenheng med forvaltningsplanen som Norge og EU vedtok for denne bestanden i 1997.

Også kolmulebestanden står det foreløpig bra til med, i følge ACFM. Selv med det høye fiskepresset som nå har vart over flere år, er gytebestanden fremdeles vurdert til å være godt over det fastsatte føre-var-nivået for denne bestanden. Det uregulerte fisket man har i dag vil imidlertid ikke være bærekraftig i lengden, og fra norsk side vil vi derfor fortsette våre bestrebelser på å få til en forsvarlig totalforvaltning av denne bestanden, sier Ludvigsen.