Historisk arkiv

Nordisk samarbeid og de frivillige organisasjonene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Nordisk samarbeidsminister Svein Ludvigsen

Nordisk samarbeid og de frivillige organisasjonene

Artikkel i Norden-nytt nr. 1/2002

Det nordiske samarbeidet står svært sterkt i våre land og er et forbilde for andre regioner i Europa. Det offisielle nordiske samarbeidet bæres av et bredt folkelig engasjement som gir seg utrykk i et utall engasjerte frivillige organisasjoner med et nordisk perspektiv. Dette er en viktig del av det nordiske demokrati, den nordiske velferdsmodell og den nordiske identitet.

Ved utnevnelsen som fiskeriminister i samarbeidsregjeringen den 19. oktober 2001 ble jeg også utnevnt til nordisk samarbeidsminister. Samarbeidsministeren har det overordnede ansvar for samordningen og ledelsen av det formelle nordiske regjeringssamarbeidet og kontakten til det parlamentariske samarbeidet i Nordisk Råd. I 2002 har Norge formannskapet i Nordisk Ministerråd og skal lede det nordiske regjeringssamarbeidet.

Det forrige norske formannskapet i 1997 ga høy prioritet til å finne former for et godt samarbeid mellom det offisielle og det frivillige samarbeidet i Norden. En strategi for dette samarbeidet ble vedtatt av Nordisk Råd i 1998, og satt ut i livet i 1999. Vi ønsket med strategien å skape forutsetninger for at et større antall nye aktører kan ta del i det nordiske samarbeidet ved å øke kunnskapen om den frivillige sektors rolle i de nordiske land, styrke organisasjonenes og nettverkenes muligheter for nordisk samarbeid og styrke den frivillige sektors muligheter for samarbeid med den offisielle del av det nordiske samarbeidet. Det legges vekt på åpne og strukturerte kontakter, forutsigbarhet, representativitet og dialog på sektornivå. En egen post på ministerrådets budsjett dekker utgifter til utvekslingsordninger for representanter for den frivillige sektor, reisestøtteordninger og tolkningsstøtte.

Men den tydeligeste samarbeidsformen mellom Nordisk Ministerråd og de frivillige organisasjonene gjelder ulike former for økonomisk støtte som gis til organisasjoner på de mange arbeidsområder vi har i det nordiske samarbeidet.

Kulturen er det område i Norden, sammen med idretten, der det største antall frivillige organisasjoner finnes. Nordisk Kulturfond yter i dag et vesentlig bidrag til samarbeidet med organisasjonene og har de seneste år utdelt ca 50% av sine bevilgninger til "frivillighetssektoren". På idrettens område har kulturministerene gitt støtte til idrettsarrangementer og til reiser for barn og unge i frivillige idrettsorganisasjoner, f.eks. i Vestnorden. På ungdomsområdet er det et tett samarbeid med de frivillige organisasjonene gjennom organisasjonsstøtte til et bredt utsnitt av organisasjoner og til prosjektstøtte. De prosjekter som får støtte planlegges og gjennomføres av nordiske ungdomsorganisasjoner.

fiskerisektoren er det bla. gitt støtte til Nordisk kontaktorgan for kyst- og fiskekvinner til etablering av nettverk i Nordens nærområder. På utdannings- og forskningssektoren er det et velfungerende samarbeid med mangfoldet av brukermiljøer, bl.a. studieforbund og folkehøyskoleforeninger. Det finnes en støtteordning for nordisk folkeopplysning og voksenopplæring, en ordning som omfatter mobilitetsstipend for folkehøyskoleelever, et blokktilskudd til 5 nordiske sammenslutninger av studieforbund og støtte til enkeltprosjekter som kan søkes av de øvrige studieforbund, folkehøyskoler og allmen voksenopplæring. På andre sektorer som forbrukerområdet, jord og skogbruk, sosial og helse og likestilling finnes liknende eksempler på økonomisk støtte fra det offisielle nordiske samarbeidet til de frivillige organisasjonene.

En annen form for samarbeid med de frivillige organisasjonene er å innhente synspunkter fra relevante organisasjoner som grunnlag for beslutningsprosessen i Nordisk Ministerråd. På miljøsektoren har man tradisjon for å samarbeide med frivillige organisasjoner, og i et visst omfang inndra dem i beslutningsprosessen. Eksempelvis ble den nordiske strategien for en bæredyktig utvikling sendt på en bred høring til frivillige organisasjoner i hele Norden. Skal implementeringen av strategien for en bæredyktig utvikling bli vellykket er det en forutsetning at den frivillige sektor på lokalt og regionalt nivå er aktivt med i prosessen.

Med Foreningen Nordens regionale informasjonskontorer er det inngått avtaler som innebærer et tettere samarbeid om regionalkontorenes nordiske informasjonsoppgaver i lokalsamfunnet. I samband med dette har Nordisk Kulturfond innledet et samarbeid med informasjonskontorene som skal sørge for at spesielt kulturfondets støttemuligheter, men også de forskjellige samnordiske støtteordninger synliggjøres overfor de frivillige organisasjonenene i distriktene. Både Foreningen Nordens Forbund og de nasjonale Nordenforeningene er for øvrig betrodd viktige oppgaver gjennom å ha ansvaret for den praktiske gjennomføringen av Nordplus-mini og Nordjobb, to av Ministerrådets mobilitetsordninger for barn og ungdom.

Vi har i Norden betydelige kunnskaper om det nordiske foreningsliv og deres historiske røtter. Men vi mangler tilstrekkelig kunnskap om innvandrernes foreningsvirksomhet. Det er derfor tatt initiativ til en fellesnordisk kartlegging av dette området. Bedre kunnskaper gir bedre muligheter for en tettere dialog og samarbeid med innvandrernes organisasjoner og deres medlemmer.

På møtet 5. februar i år diskuterte samarbeidsministrene de høye bankgebyrene ved overføringer av penger mellom de nordiske land, som ble avdekket gjennom Foreningene Norden Forbunds undersøkelse. At det skal koste 10 ganger mer å sende penger mellom de nordiske land enn innen eget land er urovekkende og viser at bankene ikke gir kundene gode nok produkter for denne type forsendelser. Undersøkelsen er oversendt til forbrukerministrene og finansministrene for oppfølging, og samarbeidsministrene har bedt om en rapport om saken til neste møte.

Den norske regjeringen har sett fram til å lede det nordiske regjeringssamarbeidet dette år, og vi er nå i full gang med å ta fatt på utfordringene som venter. Et godt fungerende samarbeid med de frivillige organisasjonene i Norden er viktig og har opptatt meg i mange år. Skal det nordiske samarbeidet fortsatt være relevant, interessant og til gagn for alle som bor i Norden og i våre nærområder, må det offisielle nordiske samarbeidet ha en åpen og nyttig dialog med de frivillige organisasjonene.