Historisk arkiv

Torskefisket er også for de minste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Det er kommet oppslag om at en rekke små båter, helt ned mot 4 meter, er kvalifisert for deltagelse i den adgangsbegrensede gruppen for fiske etter torsk, hyse og sei i 2003. Fiskeriminister Svein Ludvigsen understreker at for å kunne delta i dette fisket så er det ikke nok at et fartøy står på den foreløpige bruttolisten. Den enkelte fisker må også oppfylle kravene til å være heltidsfisker – stå på blad B. (08.11.02)

Torskefisket er også for de minste

av fiskeriminister Svein Ludvigsen

Det er kommet oppslag om at en rekke små båter, helt ned mot 4 meter, er kvalifisert for deltagelse i den adgangsbegrensede gruppen for fiske etter torsk, hyse og sei i 2003.

Jeg har med hensikt unnlatt å sette noen minste lengde for deltagelsen i dette fisket. Dette er en videreføring av det regelverket vi i et 10-år har hatt i den deltagerregulerte gruppen i fisket etter torsk. Vi har faktisk, for å legge til rette for fiske med små fartøy der det er hensiktsmessig, fra i år endret regelverket slik at man får beholde sin opprinnelige lengdekvote selv om man kjøper seg en mindre og kortere båt.

Jeg har gjentatte ganger understreket at jeg ønsker å legge til rette for det kystnære fisket og utnyttelsen av våre fjordressurser. For slikt fiske er det ikke nødvendig med større båter. Og det har for meg vært viktig å beholde mangfoldet i flåten. Derfor vil vi også sikre de minste lengdegruppene faste andeler av kvotene gjennom å innføre den såkalte ”Finnmarksmodellen” på både torsk, hyse og sei.

Det spekuleres i at enkelte urettmessige har kvalifisert seg til fisket etter torsk, hyse og sei i den adgangsbegrensede gruppen. Hvis så har skjedd skyldes det at vedkommende må ha brutt regelverket. Det er selvsagt urimelig at deltagelse i denne gruppen skal kunne bli basert på regelstridig aktivitet. Derfor vil jeg sørge for at i de tilfeller hvor det beviselig kan påvises at noen på falske premisser er kommet på ”deltagerlisten” så vil ikke deltageradgang bli gitt.

Men vi kan ikke, basert på så langt udokumenterte påstander og eventuelle enkelttilfeller mistenkeliggjøre en hel gruppe med fiskere på mindre fartøy. Det har som sagt når vi fastsatte regelverket for den nye adgangsbegrensede gruppen vært en målsetting at også små fartøy skulle komme med.

Jeg vil avslutningsvis minne på at for å kunne delta i dette fisket etter torsk, hyse og sei i 2003 så er det ikke nok at et fartøy står på den foreløpige bruttolisten, men den enkelte fisker må også oppfylle kravene til å være heltidsfisker – stå på blad B.