Historisk arkiv

Bedret beredskap langs kysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Innlegg av fiskeriminister Svein Ludvigsen (26.02.03)

Bedret beredskap langs kysten

Av fiskeriminister Svein Ludvigsen

Ivan Kristoffersen påstår i en artikkel i Aftenposten at jeg har mange planer om tiltak mot oljeforurensing og katastrofer "men han har ennå ikke nedkommet med annet enn leserbrev til avisene". Her tar Kristoffersen feil. Regjeringen har flere tiltak i gang.

Vi er i full gang med å bygge opp oljevernberedskapen, ikke minst av hensyn til økningen som vil komme i oljetransporter i nordområdene. Etablering av mellomdepoter i Nord-Norge prioriteres og utplassering av utstyr startet i denne landsdelen sist høst. I oktober 2002 ble det i Honningsvåg utplassert 2 oljeopptagere og 600 meter mellomtung oljelense og i Sortland ble det i november levert 1 oljeopptager og 300 meter mellomtung lense. I løpet av februar i år skal lignende utstyr også være på plass i Båtsfjord og Skjervøy. Kystverket arbeider seg videre sørover kysten med etablering av en rekke andre mellomdepoter. Disse kommer i tillegg til de 15 statlige hoveddepotene som skal oppgraderes når mellomdepotene er på plass. Kystverket analyserer dessuten slepebåtkapasiteten i Nord-Norge og avgir rapport med det aller første.

Oljevernberedskap er viktig, men det forebyggende arbeidet er aller viktigst. Regjeringens forslag om utvidelse av territorialfarvannet fra 4 til 12 nautiske mil er nå til behandling i Stortinget. En utvidelse vil bl.a. gi mulighet for å etablere seilingsleder lenger ut fra kysten enn i dag og gjør det lettere å holde kontroll med så vel utenlandske som norske skip. Kystdirektoratet utarbeider nå grunnlag for etablering av påbudte seilingsleder innenfor 12 nautiske mil. Tiltaket er særlig aktuelt for skip med farlig og forurensende last. Dette er spesielt viktig for Nord-Norge i og med at kysten her, med oljeutførsler fra Russland, får en økning i slike transporter.

Påbudte seilingsleder må sees i sammenheng med utbyggingen av mottaksanlegg for AIS-signaler (automatisk identifikasjonssystem) og etablering av trafikksentraler for skipstrafikken. I Fiskeridepartementets budsjett for 2003 er det bevilget 30 millioner kroner til fullføring av AIS-nettverket langs kysten vår, og hele kysten vil være dekket i begynnelsen av 2004. Dette gir oss mulighet til å overvåke all trafikk med farlig og forurensende last.

Trafikksentralen på Kvitsøy i Rogaland ble åpnet 1. januar i år. Den skal kontrollere et område med stor skipstrafikk hvor det skjer en betydelig transport i forbindelse med Kårstøterminalen. Fra før har vi trafikksentraler for Oslofjorden, Grenlandsområdet og Mongstadområdet. Det er ennå ikke vedtatt noen trafikksentral for Nord-Norge, men spørsmålet er utredet og vi tar sikte på å presentere saken for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett til våren.

Mer kan nevnes. Poenget er at regjeringen legger stor vekt på både det forebyggende arbeidet, på overvåking av trafikken og på håndteringen dersom ulykker skjer.