Historisk arkiv

Solid kystfiskeflåte under 15 meter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Innlegg av fiskeriminister Svein Ludvigsen (02.04.03)

Solid kystfiskeflåte under 15 meter

Av fiskeriminister Svein Ludvigsen

Vi skal ha en sterk og lønnsom kystfiskeflåte av små fartøy under 15 meter. Jeg finner grunn til å understreke dette fordi enkelte synes å ha misforstått regjeringens stortingsmelding om strukturtiltak for kystflåten dit hen at små fartøy skal fjernes til fordel for større. Slik er det slett ikke.

Derfor: Dersom et fartøy mellom 10 og 15 meter kondemneres med midler fra Strukturfondet så vil kvoten fra dette fartøyet i sin helhet og vederlagsfritt tilfalle de gjenværende fartøyene mellom 10 og 15 meter. Dersom et fartøy under 10 meter kondemneres vil kvoten i sin helhet og vederlagsfritt tilfalle de gjenværende fartøyene under 10 meter. Det er ikke tillatt med kvoteoverføringer mellom størrelsesgruppene. På denne måten vil de gjenværende fartøyene i hver gruppe etter hvert få økte kvoteandeler og bedre økonomi. Dette gjelder for alle adgangsbegrensede fiskerier.

I de to lengdegruppene 15-21 meter og 21-28 meter kan 80 prosent av kvoten fra et fartøy overføres ved kjøp til et eller flere andre fartøy, mot at det første fartøyet tas ut av fiske og kondemneres. 20 prosent av kvoten fra det fartøyet som tas ut fordeles vederlagsfritt blant alle de gjenværende fartøyene i samme størrelsesgruppe som det uttatte fartøyet tilhørte. Heller ikke her er det tillatt å overføre kvoter mellom størrelsesgruppene.

På denne måten hindrer vi overføring av kvoter fra små til større fartøy og vi sikrer at fartøyene i hver av de fire kystfartøygruppene etter hvert får større kvoteandeler og bedre økonomi.

I havfiskeflåten (fartøy over 28 meter) har det vært gjennomført strukturordninger over flere år der antall fartøy er redusert og der gjenværende fartøy har oppnådd økte kvoteandeler. Regjeringen mener det er riktig at kystflåten nå får tilsvarende muligheter. Vel å merke på helt fritt grunnlag. Det er snakk om frivillige ordninger, ingen vil bli tvunget ut av næringen.