Historisk arkiv

Reisegodsforskriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Forskrift om toll- og avgiftsfri innførsel og forenklet fortolling av reisegods.

Forskrift 10. januar 2003 om toll- og avgiftsfri innførsel og forenklet fortolling av reisegods.

Fastsatt av Finansdepartementet den 10. januar 2003 i medhold av tolltariffens innledende bestemmelser §§ 2 nr. 6 og 11 nr. 10, lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift § 62 femte ledd og Stortingets årlige avgiftsvedtak.

I

§ 1 Forskriftens virkeområde

Denne forskriften gjelder adgangen til toll‑ og avgiftsfri innførsel av varer som reisegods og adgangen til å foreta forenklet fortolling. Tjenester/reparasjoner er likestilt med varer etter forskriften.

Forskriften gjør ingen endringer i krav, restriksjoner eller forbud knyttet til innførselen av en bestemt vare som er fastsatt i eller i medhold av andre lover.

§ 2 Generelle vilkår for toll- og avgiftsfritak

For å oppnå fritak etter §§ 4 og 5 må den reisende bringe med varene på seg selv eller i sin bagasje, slik at den reisende på forespørsel kan legge frem varene for tollvesenet samtidig med at tollkontrollen passeres.

Varene må ikke innføres for salg eller annet ervervsmessig formål, men bare være bestemt til eget privat bruk eller til gave i privat sammenheng. Transportmidler i ervervsmessig transport kan likevel bringe med drivstoff etter § 4 tredje ledd.

Når vilkårene i denne bestemmelsen er oppfylt kan utstyr som den reisende hadde med seg ved utreisen fra Norge innføres toll- og avgiftsfritt.

Reisende som ved innreisen ikke er fylt 12 år kan ikke toll‑ og avgiftsfritt innføre andre matvarer enn sjokolade‑ og sukkervarer.

Det er den reisende som må sannsynliggjøre at vilkårene for toll- og avgiftsfritak er oppfylt.

§ 3 Fastsettelse av varens verdi

Verdien av en vare fastsettes ut fra detaljpris i innkjøpslandet. Er det tvil om verdien fastsettes verdien skjønnsmessig av tollvesenet på grunnlag av kjennskap til varens pris i innkjøpslandet eller detaljprisen i Norge.

Er verdien av en enkelt vare høyere enn verdigrensene i §§ 4 og 5, skal det svares toll og avgifter av hele varen.

Varer som utgjør et sammenhengende hele og som har høyere verdi enn verdigrensen, kan ikke innføres toll‑ og avgiftsfritt over flere reiser eller av flere personer, uansett om de enkelte deler har en verdi som er lavere enn verdigrensen.

§ 4 Opphold utenfor tollområdet i minst 24 timer

Reisende som har oppholdt seg utenfor tollområdet i minst 24 timer kan toll‑ og avgiftsfritt innføre varer til en verdi av inntil kr 6 000,-. Innenfor denne verdigrensen kan det for følgende varer likevel kun innføres:

  1. 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 2 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent,
  2. 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent,
  3. 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer,
  4. 200 blad sigarettpapir og
  5. 10 kg til sammen av kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat.

Dersom en vare som utgjør et sammenhengende hele overskrider kvoten i bokstav a-e, kan denne innføres toll- og avgiftsfritt av flere personer sammen dersom hver persons andel av varen ikke overskrider kvoten.

For å kunne innføre varer etter a-d toll- og avgiftsfritt må den reisende være 18 år. For innførsel av drikk med alkoholstyrke over 22 volumprosent må den reisende være over 20 år. Ellers gjelder § 2 fjerde ledd.

Drivstoff som er i transportmiddelets normale drivstofftanker kan med inntil 600 liter innføres avgiftsfritt uavhengig av verdigrensen etter første ledd. Med normale drivstofftanker menes tanker som produsenten har bygd inn i alle transportmidler av samme type, og hvor drivstoffet brukes direkte til fremdrift eller drift av kjølesystem e.l. i transportmidlet. Det kan i tillegg medbringes inntil 10 liter drivstoff på godkjent reservekanne pr transport­middel.

Motorvogn som omfattes av vedtak om engangsavgift på motorvogner m.m. kan ikke innføres avgiftsfritt etter denne forskrift.

Personer som er i tjeneste om bord i transportmiddel i internasjonal trafikk, herunder bl.a. norske marinefartøy, kan ikke innføre reisegods etter første ledd dersom vedkommende arbeidet eller var i tjeneste i løpet av reisen til Norge. Vedkommende kan likevel én gang innenfor en periode på 24 timer innføre inntil 40 sigaretter eller 100 g andre tobakksvarer, 100 blad sigarettpapir, samt andre ikke alkoholholdige varer til en verdi av inntil kr 500,-.

§ 5 Opphold utenfor tollområdet i mindre enn 24 timer

Personer som har oppholdt seg utenfor tollområdet i mindre enn 24 timer kan én gang innenfor et tidsrom av 24 timer, toll‑ og avgiftsfritt innføre varer til en verdi av inntil kr
3 000,-. Innenfor denne verdigrensen gjelder de samme begrensninger som etter § 4 første ledd. I tillegg må varene nevnt i § 4 første ledd bokstav a-d være kjøpt i beskattet stand i et EØS-land.

Begrensingene i § 4 andre til sjette ledd gjelder tilsvarende.

§ 6 Midlertidig innførsel

Personer bosatt utenfor norsk tollområde som tar et midlertidig opphold i norsk tollområde av inntil ett års varighet, kan i forbindelse med innreise toll‑ og avgiftsfritt innføre utstyr som de med rimelighet kan ha behov for under oppholdet. Innførsel og bruk av motorvogn, båt eller fly reguleres ikke av første punktum.

Utstyret kan ikke selges eller på annen måte avhendes i Norge uten at varen er fortollet. Utstyret må gjenutføres ved utreisen.

Personer på gjennomreise kan også innføre suvenirer mv. som etter oppholdet i norsk tollområde skal tas med hjemlandet.

§ 7 Forenklet fortolling

Personer som ankommer tollområdet kan i tillegg til de varer som kan innføres toll- og avgiftsfritt etter denne forskrift, innføre alkoholholdig drikk og tobakksvarer i de mengder og etter de satser som følger av tabellen nedenfor.

Vare

Mengde

Sats

Drikk med alkoholstyrke over 4,75 og under 15 volumprosent

Til sammen
inntil 4 liter

47 kr pr
liter

35 kr pr
1/1 flaske

Drikk med alkoholstyrke fra og med 15 til og med 22 volumprosent

95 kr pr
liter

70 kr pr
1/1 flaske

Drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent

325 kr pr
liter

225 kr pr
1/1 flaske

Øl over 2,5 volumprosent og annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent


Inntil 10 liter


21 kr pr liter


7 kr pr 0,33 l

Røyketobakk

Til sammen
inntil
500 gram

130 kr pr 100 gram

Snus og skråtobakk

62 kr pr 100 gram

Sigarer og sigarillos

190 kr pr 100 gram

Sigaretter

Inntil 400 stk

190 kr pr 100 stk

Sigarettpapir og – hylser

Inntil 400 stk

4 kr pr 100 blad/hylser

§ 8 Overtredelser

Overtredelser av tollovgivningen i forbindelse med innreise til norsk tollområde, medfører at retten til toll‑ og avgiftsfri innførsel og retten til forenklet fortolling etter denne forskrift faller bort. Brudd på betingelsene for avgiftsfritak medfører at avgiftsplikt oppstår. Første punktum gjelder likevel ikke dersom forholdet kan avgjøres med forenklet forelegg etter forskrift 24. august 1999 nr. 959 om bruk av forenklet forelegg i mindre alvorlige tilfeller.

§ 9 Proviantering for salg til passasjerer

På korte ruter kan det for salg til passasjerer av ubeskattede varer kun provianteres med tobakksvarer og sjokolade- og sukkervarer.

Med korte ruter menes fartøysruter mellom havner fra og med Risør i vest til svenskegrensen i øst, og svenske havner fra norskegrensen i nord til og med Lysekil i sør.

Tolldistriktet kan likevel gi tillatelse til proviantering for salg til passasjer av ubeskattede varer som brennevin med alkoholstyrke inntil 60 volumprosent, vin og øl på fartøysrute mellom norsk havn fra og med Risør i vest til og med Sandefjord i øst og svensk havn fra og med Strømstad i nord til og med Lysekil i sør.

Slik tillatelse kan gis til fartøysruter i helårstrafikk etter en regelmessig rutetabell, som har kapasitet til å transportere gods og kjøretøy i betydelig omfang og hvor det er lagt til rette for en tilfredsstillende tollkontroll.

§ 10 Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft 1. februar 2003, men likevel slik at § 4 første ledd, § 5 første ledd og § 7 trer i kraft straks.

Forskrift 22. mars 2001 nr. 302 om forenklet beregning av toll og avgifter for reisegods oppheves straks.

Fra 1. februar 2003 oppheves:

  • Forskrifter 26. mai 1978 nr. 12 om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods
  • Forskrifter 30. august 1978 nr. 1 om hva besetningsmedlemmer på norske marinefartøy kan bringe med seg toll- og avgiftsfritt etter endt utenlandstokt