Historisk arkiv

Forskrift til utfylling av Stortingets vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden § 1 om arbeidsgiveravgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Forskrift til utfylling av Stortingets vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden § 1 om arbeidsgiveravgift

Fastsatt av Finansdepartementet 22. desember 2005 med hjemmel i Stortingets vedtak 24. november 2005 nr. 1405 om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden § 4 annet punktum.

I

§1Foretak med blandet virksomhet med ansatte i sone V

For foretak med ansatte i sone V som har klar regnskapsmessig atskillelse mellom

  • virksomhet som omfattes av avgiftsvedtaket § 1 bokstav g eller bokstav h første ledd og annen virksomhet,

kan det kreves at arbeidsgiveravgiften fastsettes etter en sats på 0 pst. for den delen av foretakets virksomhet som ikke er omfattet av bokstav g eller bokstav h første ledd. Oppfylles ikke kravet om regnskapsmessig atskillelse, skal arbeidsgiveravgiften fastsettes etter satsene som gjelder for virksomhet omhandlet i bokstav g og bokstav h første ledd for hele foretaket.

§ 2.Foretak med blandet virksomhet med ansatte i sonene III og IV

For foretak med ansatte i sonene III og IV som har klar regnskapsmessig atskillelse mellom

  • virksomhet som omfattes av avgiftsvedtaket § 1 bokstav g eller bokstav h første ledd og annen virksomhet,

kan det kreves at arbeidsgiveravgiften fastsettes etter overgangsreglene for den delen av foretakets virksomhet som ikke er omfattet av bokstav g eller bokstav h første ledd. Oppfylles ikke kravet om regnskapsmessig atskillelse, skal arbeidsgiveravgiften fastsettes etter satsene som gjelder for virksomhet omhandlet i bokstav g og bokstav h første ledd for hele foretaket.

§ 3.Lokale enheter - avgiftsvedtaket § 1 bokstav g nr. 7

Lokale enheter (avdelingskontorer) av foretakene som nevnt i avgiftsvedtaket § 1 bokstav g nr. 7, kan beregne arbeidsgiveravgift etter følgende satser når arbeidstakeren er skattepliktig etter skatteloven § 3-1 eller § 3-4 til en kommune i

sone V: 0 pst.
sone IV: 11,7 pst.
sone III: 12,1 pst.

dersom avdelingskontoret i foregående avgiftsår hadde 50 årsverk eller mindre og kun yter lokale tjenester. Det er et vilkår for å anvende de reduserte satsene at det er klar regnskapsmessig atskillelse mellom den lokale enheten og foretakets øvrige virksomhet.

Et avdelingskontor anses å yte kun lokale tjenester dersom alle kundene knyttet til avdelingskontoret har adresse i samme fylke som avdelingskontoret eller i tilgrensende fylke.

Dersom noen av kundene knyttet til avdelingskontoret har adresse utenfor det geografiske området som nevnt i annet ledd, anses avdelingskontoret likevel å yte lokale tjenester dersom 90 prosent eller mer av avdelingskontorets inntekter kan knyttes til kunder med adresse i det geografiske området som nevnt i annet ledd.

Som avdelingskontors inntekter nevnt i tredje ledd, regnes:

  • for banker, finansieringsforetak og andre kredittinstitusjoner: rente- og provisjonsinntekter samt gebyrer,
  • for forsikringsselskaper: forfalt bruttopremie,
  • for verdipapirforetak: kurtasje.

Har enheten arbeidstakere som har fylt 62 år kan arbeidsgiveravgiften beregnes etter følgende satser når arbeidstakeren er skattepliktig etter skatteloven § 3-1 eller § 3-4 til en kommune i

sone V: 0 pst.
sone IV: 7,7 pst.
sone III: 8,1 pst.
sone II: 10,1 pst.
sone I: 10,1 pst.

§ 4.Transport

Med transport i avgiftsvedtaket § 1 bokstav h menes virksomhet omfattet av følgende næringskoder:

60 Landtransport og rørtransport, med unntak av 60.3 Rørtransport
61 Sjøtransport
62 Lufttransport, med unntak av 62.3 Romfart

Bestemmelsen i avgiftsvedtaket § 1 bokstav h første ledd omfatter ikke tilfeller der godstransporten kun finner sted innenfor et lokalt avsperret næringsområde. For slik transport gjelder satsene i avgiftsvedtaket § 1 bokstav h annet ledd.

5.Foretak innen landbruk, fiske mv.

Med virksomhet av ubetydelig omfang i avgiftsvedtaket § 1 bokstav j tredje ledd menes virksomhet hvor omsetningen knyttet til aktiviteter eller produkter som faller utenfor første ledd ikke utgjør mer enn 5 pst. av foretakets totale omsetning i foregående år.

II

Denne forskriften trer i kraft straks med virkning fra og med 1. januar 2006. Forskrift 17. desember 2004 nr. 1788 til utfylling av Stortingets vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden § 1 om arbeidsgiveravgift oppheves med virkning fra samme dato.