Historisk arkiv

Brev til Kredittilsynet om regulering av verdipapirfond mv.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

03/2992 FM ToM

25.09.2003

Regulering av verdipapirfond mv.

Etter lov om verdipapirfond med tilhørende forskrifter er det kun i begrenset grad relevant hvorvidt investor i et verdipapirfond kan anses som en profesjonell investor eller ikke. Dette innebærer at de fleste regler som skal sikre investorbeskyttelse ikke sondrer mellom profesjonelle investorer og andre investorer.

Etter departementets syn bør det nå vurderes om norske fond på generelt grunnlag fortsatt bør være avskåret fra å tilby enkelte produkter som kan innebære en høy risiko. Det må kunne antas at profesjonelle investorer selv vil kunne foreta informerte investeringsvalg, forutsatt at de mottar god og relevant informasjon om de aktuelle fondene. Kredittilsynet bes derfor vurdere om og eventuelt hvordan det bør innføres reguleringsmessige skiller mellom profesjonelle investorer og andre investorer. Kredittilsynet bør i den forbindelse gå gjennom lov- og forskriftsverk med sikte på å identifisere de områder det kan være aktuelt å innføre et slikt skille, og foreslå utfyllende regler om informasjonskrav mv. der hvor en i tilfelle, på bakgrunn av en slik vurdering, vil tillate hedgefond (for profesjonelle investorer). Det bør også særskilt vurderes ulike alternativer mht. hvordan en bør foreta skillet mellom profesjonelle investorer og andre investorer. Kredittilsynet bes også vurdere behovet for og eventuelt utarbeide utkast til forskrift om dekket shortsalg, jf. verdipapirfondloven § 4-11.

Videre bes Kredittilsynet vurdere et tilsvarende skille (mellom profesjonelle investorer og andre investorer) i regelverket om markedsføring av utenlandske fond i Norge, herunder en vurdering av om og i tilfelle på hvilke vilkår utenlandske fond som retter seg mot profesjonelle investorer bør kunne markedsføres inn i Norge selv om de ikke oppfyller de mulige krav som måtte bli stilt til ”profesjonelle fond” etter norske regler (jf. ovenfor). En slik mulig løsning forutsetter i tilfelle særlig strenge krav til god og relevant informasjon til de profesjonelle investorene.

De løsningene Kredittilsynet eventuelt foreslår, bør tilstrebe konkurransenøytralitet mellom ulike salgskanaler for verdipapirfond.

Kredittilsynet bes i tilknytning til disse vurderingene, også gjøre rede for regelverkssituasjonen i enkelte andre EØS-land.

Det bes om at ovennevnte vurderinger oversendes departementet, og – avhengig av konklusjonen – eventuelt i form av et høringsnotat som vil kunne sendes på alminnelig høring.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Tore Mydske
avdelingsdirektør