Historisk arkiv

Gjennomgang av nemndstrukturen i skatteetaten - mandat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603 OSLO

Vår ref

Dato

03/339 ld

27.01.2003

Gjennomgang av nemndstrukturen i skatteetaten – mandat

I den ordinære spørretimen 18. desember 2002 uttalte statsråden at han som følge av den pågående omorganiseringen av likningsforvaltningen (OAL) vil be Skattedirektoratet om å vurdere gjeldende struktur for likningsnemndene mv. I dette brevet følges statsrådens uttalelse opp.

Ved OAL-prosessen er antall ligningskontor redusert fra 434 (én i hver kommune) til 99 (men med en form for stedlig representasjon i nesten samtlige kommuner). Reformen skal være endelig gjennomført i løpet av 2003.

OAL berører bare fagetaten (ligningskontorene) og ikke de folkevalgte nemndene. Det er derfor fortsatt en ligningsnemnd og en overligningsnemnd for hver kommune. Nemndene oppnevnes av det enkelte kommunestyret. Samtidig med OAL ble det imidlertid vedtatt endringer i ligningsloven som innebærer at nemndene er gjort om til rene klageorganer.

OAL medfører at de fleste ligningskontorene vil ligne skattyterne i flere kommuner (gjennomsnittlig noe over 4 kommuner for hvert kontor, men tallet varierer betydelig). Som en følge av at det fortsatt er egne lignings- og overligningsnemnder for hver kommune, må kontorer som dekker flere kommuner forholde seg til ulike nemnder for ulike skattytere.

Del 1 av mandatet: OAL har reist et behov for å vurdere nemndstrukturen på nytt. Både hensynet til en effektiv utnyttelse av etatens ressurser og hensynet til en ensartet behandling av de skattyterne som sogner til et ligningskontor, tilsier en gjennomgang av denne strukturen. Finansdepartementet ber Skattedirektoratet foreta en slik gjennomgang, og utarbeide en vurdering med eventuelle forslag til ny nemndstruktur. Vi er kjent med at et slikt arbeid allerede er satt i gang, og forutsetter at det fullføres i henhold til dette brevet. Direktoratet anmodes i den forbindelse også om å utarbeide forslag til eventuelle endringer i ligningsloven. Både forslag til strukturendringer og forslag til lovendringer bør være egnet til å sendes på høring.

Viktige og vanskelige spørsmål som må vurderes i den forbindelse gjelder nemndenes tilknytning til den enkelte kommune og innslaget av folkevalgt representasjon i nemndene. Prinsippet om at ligningsavgjørelser (fortsatt) kan bringes inn for klageinstanser hvis personell er uavhengige av fagetaten, legges imidlertid som en premiss for gjennomgangen.

For del 1 av mandatet bes direktoratet presentere eventuelle forslag til endringer innen utgangen av mars d.å.

Del 2 av mandatet: Ligningsloven har et system med klagenemnder på fire nivåer: ligningsnemnd, overligningsnemnd, fylkesskattenemnd og Riksskattenemnda (men med sterkt begrenset adgang til å bringe saker inn for de to sistnevnte). I sin gjennomgang av nemndenes rolle og organisering bør direktoratet også vurdere om en slik omfattende vertikal struktur er hensiktsmessig, herunder nemndstrukturen for sentralskattekontorene.

For del 2 av mandatet setter departementet ingen tidsfrist for gjennomgangen, men ber direktoratet prioritere saken.

Generelt gjelder som et mål at departementet, etter nødvendig høring og vurdering, skal kunne fremme en nemndreform i form av lovendringer tidlig høsten 2003, slik at eventuell ny nemndstruktur kan tas hensyn til i kommunene fra 2004.

Med hilsen

Thorbjørn Gjølstad e.f.
ekspedisjonssjef

Johanne Slinning
avdelingsdirektør