Historisk arkiv

Svar på spm. 14 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 03.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Rentebeskatning - lån mellom selskap og aksjonær

Finanskomiteen
Fremskrittspartiets fraksjon
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

FIN/ML/MOS

04/1573 SØ

12.05.2004

Spørsmål nr. 14, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 3.5.2004, vedrørende St.meld. nr. 29 (2003-2004) Om skattereform

"Regjeringens skattemelding legger opp til at man for alle lån fra fysiske personer til aksjeselskaper, også obligasjonslån lagt ut på i et åpent marked, skal kontrollere om renten er over skjermingsrenten.

  1. Ser man for seg å lage et tillegg til aksjonærregisteret i form av et låneregister der slike lån fremgår?
  2. Hvordan ser man ellers for seg å kontrollere dette effektivt?
  3. Kan Finansdepartementet beregne provenyet av å sette skjermingsrente lik lånerente med risikopåslag på hhv. 3 prosentpoeng, 4 prosentpoeng og 5 prosentpoeng?"

Svar:

a) Departementet legger til grunn at det ved lån mellom selskap og aksjonær må fastsettes renter etter armlengdeprinsippet. Beskatningen av høye renteinntekter vil bli mindre omfattende enn beskatningen av utbytte, og en del av de kompliserte elementene i aksjonærmodellen, som for eksempel adgangen til fremføring av ubenyttet skjermingsfradrag, vil ikke gjelde for beskatning av renteinntekter. Det er ikke lagt opp til å lage et eget låneregister.

b) Reglene for beskatning av renteinntekter på lån fra personlige skattytere til aksjeselskap, når renten er over et visst nivå, vil bli håndhevet og kontrollert av ligningsmyndighetene som en del av det ordinære lignings- og kontrollarbeidet. Hvorvidt det vil være behov for endringer i innberetningregler og rutiner mv., vil bli vurdert i forbindelse med oppfølgingen av meldingen.

c) Tabell 1 viser den anslåtte provenyvirkningen av aksjonærmodellen dersom skjermingsrenten settes til risikofri rente med et risikotillegg på hhv. 3, 4 og 5 prosentpoeng. Beregningene er utført på Statisisk sentralbyrås skattemodell LOTTE som er basert på et utvalg skattytere. Beregningene er svært usikre, blant annet fordi aksjeinntektene varierer mye over tid og er svært vanskelig å anslå, og at ligningsverdiene som ligger til grunn for beregnet skjermingsgrunnlag vil kunne avvike fra virkelig skjermingsgrunnlag.

Tabell 1 Anslått proveny fra aksjonærmodellen med
et påslag på skjermingsrenten på hhv. 3, 4 og 5
prosentpoeng. Mill. kroner

Risikopåslag

Anslått proveny

3 prosentpoeng

4 prosentpoeng

5 prosentpoeng

2 390

2 220

2 050

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Med hilsen

Per-Kristian Foss

VEDLEGG