Historisk arkiv

Svar på spm. 16 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 16.04

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Spesifisering av innstramminger i fradrag og særregler

Finanskomiteen
Senterpartiets fraksjon
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

FIN/ML/MOS

04/1396 SØ

22.04.2004

Spørsmål nr. 16, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 16.4. 2004, vedrørende St.meld. nr. 29 (2003-2004) Om skattereform

"Vi ber om en spesifisering av hvilke innstramminger i fradrag og særregler som bidrar til den uspesifiserte inndekningen på 5,3-6,3 mrd. kroner."

Svar:

Regjeringens forslag til skattereform vil gi betydelige systemforbedringer. Innstramming i og forenkling av fradrag og særregler skal også bidra til dette. Innstramming i enkelte fradrag og særordninger i skattesystemet må ses i sammenheng med andre endringer i personbeskatningen og innfasingen av reformen. En utvidelse av minstefradraget bør kombineres med at enkelte inntektsfradrag avvikles eller strammes inn. Regjeringen er videre enig med Skaugeutvalget i at det kan være hensiktsmessig å overføre enkelte fradrags- og særordninger i skattesystemet til budsjettets utgiftsside. Regjeringen vil vurdere nærmere hvilke fradrag og særordninger som på en effektiv og hensiktsmessig måte kan erstattes med ordninger på utgiftssiden.

Skaugeutvalget forslår en rekke til innstramminger, jf. bl.a. tabell 6.3 i stortingsmeldingen. Etter Regjeringens vurdering vil konsekvensene av en avvikling av en rekke inntektsfradrag i tråd med utvalgets forslag, bli uoversiktlige. Det kan også ha store konsekvenser for enkeltgrupper. Innstrammingen i enkelte av inntektsfradragene bør derfor skje gradvis, og må ses i sammenheng med innfasingen av reformen.

Regjeringen vil komme tilbake med konkrete forslag til forenkling og innstramminger i de særskilte inntektsfradragene og særordninger m.m. i forbindelse med gjennomføringen av reformen i de enkelte budsjettene.

Med hilsen

Per-Kristian Foss

VEDLEGG