Historisk arkiv

Svar på spm. 23 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 3.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Aksjegevinster og flytting til utlandet

Finanskomiteen

Fremskrittspartiets fraksjon
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

FIN/GH/kjn

04/1573 SL

6.05.2004

Spørsmål nr. 23, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, mottatt 3.5.2004, vedrørende St.meld. nr. 29 (2003-2004)

"Som nevnt i spørsmål 7 vil aksjeinvestorer gjennom et aksjeselskap kunne samle opp aksjegevinster for senere å flytte ut av landet til et skatteregime der gevinstene kan realiseres skattefritt. Hvilke tiltak tenker regjeringen å møte et slikt hull i skattesystemet med?”

Svar:

Også dagens system medfører at personlige skattytere som eier aksjer, kan ha skattemessige incentiver til å flytte ut av Norge. Dette vil typisk gjelde dersom aksjonæren ønsker å realisere aksjene med (betydelig) gevinst. Utflyttingsincentivene kan forsterkes noe ved at aksjonærmodellen innføres.

Skaugeutvalget vurderte i sin innstilling muligheten for å innføre en utflyttingsskatt, slik at latente aksjegevinster mv. kommer til beskatning når personer emigrerer fra norsk beskatningsområde. EØS-avtalen oppstiller imidlertid visse begrensninger i adgangen til å foreta slik beskatning. Det kan nevnes at EF-domstolen i en dom av 11. mars 2004 kom til at de franske reglene om utflyttingsskatt ikke var i tråd med EF-traktatens bestemmelser om fri etableringsrett. Dommen kan imidlertid ikke tas til inntekt for at alle former for utflyttingsbeskatning vil stride mot EØS-avtalen. Departementet vil i lys av denne dommen og andre pågående prosesser i EU vurdere nærmere muligheten for å innføre en mer begrenset regel om beskatning ved utflytting, som vil ramme de tilfeller utflyttingen bærer preg av skatteomgåelse.

For øvrig er det den samlede beskatningen som er relevant for om en skattyter velger å emigrere. Regjeringens forslag om å trappe ned formuesbeskatningen med sikte på avvikling vil bidra til å lette det samlede skattetrykket, og gjøre det mer attraktivt å bli boende i Norge.

Med hilsen
Per-Kristian Foss