Historisk arkiv

Svar på spm.26 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 3.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Fritaksmodellen og skattefritt utbytte

Finanskomiteen
Fremskrittspartiets fraksjon
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

FIN/GH/kjn

04/1573 SL

6.05.2004

Spørsmål nr. 26, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, mottatt 3.5.2004, vedrørende St.meld. nr. 29 (2003-2004)

"Vil det bli gitt regler som hindrer skattefritt utbytte i 2005 så langt dette refererer seg til skattefri inntekt etter fritaksmetoden for 2004?”

Svar:

Fritaksmetoden gjelder bare aksjeinntekter, mens andre selskapsinntekter vil bli beskattet på vanlig måte som i dag. Når fritaksmetoden medfører at selskap kan motta aksjeinntekter fra underliggende selskap uten ytterligere beskatning, må dette ses i sammenheng med at aksjeinntektene har bakgrunn i inntekt eller inntektsforventninger som er eller vil bli beskattet i det underliggende selskapet. Eierselskapet må altså tåle en skattebelastning ved at aksjeinntekten er redusert med faktisk eller forventet selskapsbeskatning i det underliggende selskapet. Det er nettopp hensynet til å unngå kjedebeskatning av inntekt som fases gjennom flere ledd av selskaper som ligger til grunn for fritaksmetoden. Kjedebeskatning er uheldig blant annet fordi det vil favorisere virksomhet som er organisert i flate selskapsstrukturer, fremfor konserner med mange ledd av selskaper.

Det er derfor ikke lagt opp til regler som spesifikt skal forhindre at personlige aksjonærer kan motta skattefritt utbytte bestående av aksjeinntekt som er fritatt fra beskatning på det utbytteutdelende selskapets hånd.

I perioden frem til aksjonærmodellen innføres (1. januar 2006), kan det være visse skattemessige incentiver til at selskaper foretar utbytteutdeling av opptjent inntekt (aksjeinntekt eller annen inntekt) til personlige aksjonærer, som eventuelt kan tilbakeføre inntekten til selskapet i form av innbetalt kapital ved kapitalforhøyelse. Formålet med slike tilpasninger vil være å unngå at den opptjente inntekten blir gjenstand for ekstra beskatning under aksjonærmodellen. Tilbakebetaling av tidligere innbetalt kapital blir som kjent ikke klassifisert som utbytte, og omfattes derfor ikke av aksjonærmodellen.

Som det fremgår av skattemeldingen avsnitt 10.4.5.3, er det foreslått at det gjeldende systemet med RISK og godtgjørelse skal videreføres for personlige aksjonærer frem til aksjonærmodellen innføres. Under RISK-metoden vil utdelt utbytte komme til fradrag i aksjenes skattemessige verdi, og således i neste omgang medføre en tilsvarende nedregulering av skjermingsgrunnlaget ved innføring av aksjonærmodellen. Forslaget om å videreføre RISK-metoden vil således redusere incentivene til å foreta skattemotiverte utbytteutdelinger i overgangsperioden frem til aksjonærmodellen innføres.

Med hilsen
Per-Kristian Foss