Historisk arkiv

Svar på spm.59 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 21. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr.: transport av helsepersonell

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/1797

Spørsmål nr. 59, fra Finanskomiteen/Senterpartiets fraksjon, av 21. mai 2004, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2004

"Vedrørende transport av helsepersonell, jf. side 136 i St.prp. nr. 63. Hva er årsaken til at departementet ikke har en oversikt klar nå? Hva vil det koste å kompensere kommunene fullt ut?"

Spørsmålet er forelagt Helsedepartementet som har følgende svar:

”Mange kommuner har tatt kontakt med Helsedepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet for å påpeke feil i tallgrunnlaget i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Korrigeringer av enkelte kommuner i Hedmark og Rogaland ble avdekket og korrigert i rundskriv fra Kommunal- og regionaldepartementet januar 2004. Helsedepartementet tok deretter, i januar 2004, initiativ til en egen analyse av 71 kystkommuner som bruker ambulansebåter til transport av helsepersonell, enten i egen regi eller i samarbeid med nabokommuner. Analysen har omfattet 2 kommuner i Østfold, 7 kommuner i Rogaland, 2 kommuner i Hordaland, 7 kommuner i Sogn og Fjordane, 14 kommuner i Møre og Romsdal, 1 kommune i Sør-Trøndelag, 20 kommuner i Nordland, 13 kommuner i Troms, og 5 kommuner i Finnmark. Disse kommunene ble kontaktet direkte, og har innlevert materiale som dokumenterer kommunens utgifter til skyss av helsepersonell og anslag for mottatte trygderefusjoner. RTV har kvalitetssikret opplysningene fra disse kommunene, og har bidratt til å avdekke enkelte mangler i materialet for et par øvrige kommuner. Denne prosessen har vært tidkrevende og er hovedårsaken til at oversikten først vil være klar til revidert beregningsteknisk dokumentasjon (revidert ”grønt hefte”) fra Kommunal- og regionaldepartementet i juni måned. Justeringen i rammetilskuddet knyttet til transport av helsepersonell vil her skje parallelt med andre justeringer i rammetilskuddet for 2004.

Hovedårsaken til at feil har oppstått forut for framleggelsen av St.prp. nr. 1 (2003-2004), er at trygdeetaten i svært mange tilfeller har utbetalt trygderefusjoner direkte til leger og til båtselskaper, uten at disse midlene noen gang er registrert i kommunenes regnskaper. I denne siste gjennomgangen er opplysninger fra båtselskaper hentet inn, for å få sikkerhet for hvilke beløp som gjelder helsepersonell og ikke andre formål. I tilfeller der flere kommuner bruker samme båt, er det i enkelte tilfeller foretatt skjønnsmessige anslag for fordelingen mellom kommunene, enten basert på innbyggertall, eller på anslag fra kommunene.

Når et tilskudd blir innlemmet, legges det øremerkede tilskuddet til grunn for overgangsordningen. Overgangsordningen trappes ned over fem år med 1/5 hvert år. Etter fem år er tilskuddet i sin helhet basert på kriteriene i inntektssystemet. Førsteårsvirkningene av de kommuner som får et mindre tilskudd som følge av overgangsordningen kan anslås til om lag 16 millioner kroner. Kommunal- og regionaldepartementet tar imidlertid sikte på, etter at revidert beregningsteknisk dokumentasjon er fremlagt i juni, å kompensere de kommunene som taper vesentlig på innlemmingen av tilskuddet til transport av helsepersonell gjennom bruk av skjønnsmidler.”