Historisk arkiv

Frafallelse av foreldelsesinnsigelse - tilbaketrekking av fullmakt og endring av praksis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Skattedirektoratet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

04/1623 SA IKJ/rla

07.12.2005

Frafallelse av foreldelsesinnsigelse - tilbaketrekking av fullmakt og endring av praksis

Avgiftpliktiges krav på utbetaling av merverdiavgift de har til gode foreldes i utgangspunktet etter den alminnelige foreldelsesfrist på tre år, jf. foreldelsesloven § 2. Finansdepartementet er i kgl.res. 20. desember 2002 (og tidligere kgl.res. 29. mai 1992) gitt fullmakt til å unnlate å gjøre gjeldende innsigelse om at krav mot staten er foreldet (frafallelse av foreldelsesinnsigelse). Departementets fullmakt er i brev 30. september 1992 og 22. desember 2004, delvis delegert til Skattedirektoratet (SKD) og fylkesskattekontorene (FSK). SKD og FSK kan frafalle foreldelsesinnsigelsen for krav på inntil henholdsvis 100 000 og 10 000 kroner, likevel slik at saker av prinsipiell betydning alltid skal forelegges departementet.

Ved krav på utbetaling av til gode merverdiavgift, har fullmakten til nå blitt praktisert slik at foreldelsesinnsigelsen ble frafalt for inntil ti år tilbake i tid fra det tidspunkt søknad om frafallelse av foreldelsesinnsigelse ble fremsatt. Fullmakten ble kun benyttet hvor tilgodebeløpet på en betryggende måte var dokumentert og det verken var tvil om sakens faktiske eller rettslige sider.

Departementet kan ikke se at det innenfor dette fagområdet er spesielle hensyn som i tilstrekkelig grad tilsier utbetaling av til gode merverdiavgift utover de alminnelige frister som følger av foreldelsesloven. Etteroppgjøret i kjølvannet av Høyesteretts dom i Porthuset-saken har også vist at en slik liberal praksis kan få store provenymessige konsekvenser, noe som gjør at anslagene for inntektene fra merverdiavgift kan bli usikre dersom det i for stor grad åpnes for oppgjør langt tilbake i tid. Videre vises til at behandlingen av søknader om frafallelse legger unødig beslag på offentlige ressurser, og utgjør betydelige beløp. Praktiseringen kan også i noen grad undergrave de pliktene merverdiavgiftsloven stiller til de avgiftspliktige om å fremsette korrekte oppgaver, jf. merverdiavgiftsloven § 29.

Departementet har besluttet å endre den praksis som har utviklet seg med frafallelse av foreldelsesinnsigelse på merverdiavgiftsområdet. Fullmaktene til SKD og FSK trekkes derfor med dette tilbake. Endringen innebærer at SKD og FSK fra i dag skal legge foreldelseslovens regler til grunn ved behandling av krav på utbetaling av til gode merverdiavgift. Dette harmonerer også med det som gjelder for toll og særavgifter. Departementet vil på sikt vurdere behovet for å fastsette særlige lovbestemmelser om utbetaling av til gode merverdiavgift.

Retten til å frafalle foreldelsesinnsigelse er hjemlet i den fullmakt departementet er gitt i nevnte kgl.res. 20. desember 2002. Det nærmere innhold i praksisen er det til enhver tid opp til departementet å definere. Praksisen kan derfor legges om uten at det kreves endringer i lov eller forskrift. Den frafallelsespraksisen som har eksistert til nå, har ikke gitt grunnlag for sedvanerett, ettersom myndighetene hele tiden har vært av den oppfatning at de ikke er forpliktet til å frafalle foreldelsesinnsigelsen.

Departementets generelle fullmakt i kraft av kgl.res. 20. desember 2002 blir stående. For krav på utbetaling av til gode merverdiavgift vil imidlertid frafallelse heretter kun være aktuelt i helt spesielle tilfeller. Utgangspunktet vil være at foreldelsesinnsigelsen ikke frafalles. Vi vil i denne sammenheng vise til at en avgjørelse om å ikke frafalle foreldelsesinnsigelsen ikke er et enkeltvedtak, og at forvaltningslovens regler om klage kommer ikke til anvendelse.

Endringen trer i kraft umiddelbart, med virkning for saker som ikke er ferdigbehandlet per dags dato. Med dette forstås alle saker hvor avgjørelse om frafallelse av foreldelsesinnsigelse ennå ikke er truffet. I de sakene hvor slik avgjørelse er truffet før dags dato, skal tilgodebeløpet utbetales.

Departementet ber Skattedirektoratet orientere fylkesskattekontorene om tilbaketrekking av fullmaktene og endringen av praksisen. Direktoratet bes også om å gjøre praksisendringen kjent for andre aktører i så stor grad dette er mulig.

Med hilsen

Tor Lande e.f.
avdelingsdirektør

Heidi Heggenes
avdelingsdirektør