Historisk arkiv

Overgangsregel E - overføring av deltakerandeler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til PriceWaterhouseCoopers DA

Advokat Knut Henrik Larsen
knut.henrik.larsen@no.pwc.com

Deres ref

Vår ref

Dato

05/5070 SAL PHS/rla

23.12.2005

Overgangsregel E - overføring av deltakerandeler

Vi viser til Deres e-post av 19. desember 2005.

I Finansdepartementets brev av 7. desember 2005 (sak nr. 05/4515) heter det:

”Hvis det avtales at overdrageren skal ha en andel av overskuddet, basert på den opptjening som har funnet sted i hans eiertid, jf. skatteloven § 10-41 første ledd tredje punktum, vil dette etter departementets oppfatning også kunne anses som en overskuddsandel og ikke som et vederlag ved realisasjonen.”

Det beløp som skal tilordnes overdrageren som overskuddsandel i samsvar med skatteloven § 10-41 første ledd tredje punktum, vil normalt ikke kunne beregnes endelig før etter utløpet av inntektsåret. Hvis det på overdragelsestidspunktet foreligger en endelig og bindende avtale og/eller beslutning fra selskapsmøtet som gir overdrageren rett til å få utbetalt en slik overskuddsandel, antar departementet at beløpet vil kunne behandles som overskuddsandel og ikke som vederlag ved realisasjon, selv om fastsettelsen av det eksakte beløpet og utbetalingen finner sted i 2006, i forbindelse med fastsettelsen av selskapets årsregnskap.

Departementet antar at en overskuddsandel som i samsvar med ovennevnte skal tilfalle overdrageren, kan tilordnes denne ved at det ved overdragelsen etableres et krav mot erververen eller ved at overdrageren trer inn i erververens krav mot selskapet.

Ved en overføring i henhold til overgangsregel E vil det være skattemessig innbetalt kapital pr. overdragelsestidspunktet som skal overføres til holdingselskapet. I vårt brev av 15. desember 2005 (sak nr. 05/4820) har vi lagt til grunn at den overskuddsandel som i henhold til skatteloven § 10-41 første ledd tredje punktum skal tilordnes overdrageren, skal inngå som en del av de skattemessige verdier på overdragelsestidspunktet. Dette beløpet vil så danne grunnlag for inngangsverdien og skjermingsgrunnlaget for aksjene i holdingselskapet. Hvis det i samsvar med ovennevnte avtales at dette beløpet skal utdeles til den personlige deltakeren, skal de skattemessige verdier på overdragelsestidspunktet og dermed også inngangsverdien og skjermingsgrunnlaget reduseres med dette beløp.

Med hilsen

Knut Erik Omholt e.f.

avdelingsdirektør

Per Helge Stoveland

lovrådgiver