Historisk arkiv

Ekspertgruppe skal vurdere eierbegrensningsreglene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

109/2001

Pressemelding

Nr.: 109/2001
Dato: 23.11.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283

Ekspertgruppe skal vurdere eierbegrensningsreglene

Finansdepartementet har i dag oppnevnt en ekspertgruppe som skal evaluere reglene om eierskap i norske finansinstitusjoner. Gruppen skal blant annet vurdere om det i noen situasjoner finnes mer hensiktsmessige måter å ivareta de interesser myndighetene ønsker å ivareta med eierbegrensningsreglene. Fristen for arbeidet er satt til 16. januar 2002. Professor Erling Selvig skal lede gruppen.

Bakgrunnen for at departementet nå ønsker en slik evaluering er at EFTAs overvåkingsorgan ESA har opprettholdt sitt syn om at de norske eierbegrensningsreglene strider mot Norges EØS-forpliktelser. Brevet fra ESA, datert 30. oktober i år, er en "grunngitt uttalelse" der Norge er gitt tre måneder på å innrette seg etter ESAs syn. Dersom Norge står fast på at eierbegrensningsreglene ikke strider mot våre EØS-forpliktelser, vil ESA ved utløpet av den tre måneders svarfristen kunne bringe saken inn for EFTA-domstolen.

Norske myndigheter har lagt til grunn at eierbegrensningsreglene er i samsvar med våre EØS-forpliktelser, og vil i tiden som kommer vurdere ESAs argumenter nærmere.

Uavhengig av dette rettsspørsmålet ønsker Finansdepartementet å få en vurdering av eierbegrensingsreglene mer generelt, og se om det finnes mer hensiktsmessige måter å ivareta de interessene som slike regler er ment å ivareta, for eksempel konkurranse og maktspredning. Finansdepartementet har i dag oppnevnt en ekspertgruppe som skal vurdere dette spørsmålet. Gruppen vil blant annet vurdere om eierbegrensningsreglene i noen grad bør endres eller nyanseres, blant annet på bakgrunn av den tid som er gått siden reglene ble vedtatt. De nåværende reglene ble vedtatt i 1988, dvs. på et tidspunkt der kapitalmarkedene fungerte annerledes enn i dag. Ekspertgruppen skal også vurdere om de hensynene som opprinnelig lå bak reglene fortsatt skal tillegges samme vekt.

Sammensetningen av gruppen

Professor dr. juris Erling Selvig (leder)

Seniorforsker Henrik Bull

Konsernsjef Trond R. Reinertsen

Administrerende direktør Gunn Wærsted

Avdelingsdirektør Tore Mydske

Det vil også trekkes inn internasjonal ekspertise i arbeidet. Som særskilt ekspert har Finansdepartementet engasjert professor dr. Christian-Peter Müller-Graff som er dekanus og direktør for institutt for europeisk forretningsjus ved Universitetet i Heidelberg, Tyskland.