Historisk arkiv

Finansdepartementet vil betale renter ved tilbaktebetaling av toll og avgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

104/2001

Pressemelding

Nr.: 104/2001
Dato: 15.11.2001
kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811

Finansdepartementet vil betale renter ved tilbakebetaling av toll og avgifter

Finansdepartementet foreslår at de som betaler inn for mye dokumentavgift, toll, merverdiavgift ved innførsel og ulike særavgifter skal få tilbakebetaling med renter.

Etter dagens regler er det bare bestemmelser om renteutbetaling fra staten for et fåtall av disse avgiftene. Dette er urimelig ettersom de som får tilbakebetalt toll og avgift kan ha hatt et rentetap. Finansdepartementet sender nå forslag om regelendring på høring. Etter forslaget skal staten betale rente med en sats som for tiden er 5 prosent per år. Rentene skal løpe fra toll eller avgift betales inn og til beløpet tilbakebetales. Rentesatsen er satt noe over normal rentesats på risikofrie og kortsiktige bankinnskudd. Satsen vil kunne bli endret.

For å motvirke at toll og avgifter betales for sent må de som ikke betaler i rett tid betale forsinkelsesrenter. Etter dagens regler gjelder det ikke i alle tilfeller av forsinket betaling. Det vil si at enkelte toll- og avgiftspliktige som betaler for sent oppnår en fordel i forhold til de som betaler i rett tid. Finansdepartementet foreslår nå generelle regler om at det skal betales renter i alle tilfeller hvor toll, merverdiavgift ved innførsel, særavgifter og dokumentavgift betales for sent.

Forslaget til renteregler vil kunne bli en klar forenkling av regelverket fordi det gis like regler for toll, merverdiavgift ved innførsel, særavgifter og dokumentavgift. Samtidig vil bestemmelser som i dag er spredt i flere forskrifter samles i en renteforskrift.