Historisk arkiv

DnB og Gjensidige NOR - fakta om saksgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

DnB og Gjensidige NOR – fakta om saksgang

29.08.2003

Les også nytt om saken fra 07.11.2003 her

Saksgangen i søknaden om godkjenning av fusjon mellom DnB og Gjensidige NOR er:

Søknaden har vært til forberedende behandling i Kredittilsynet (KT) og Konkurransetilsynet, som har selvstendige hjemler for sin behandling av søknaden. Kredittilsynet er forberedende organ for Finansdepartementet (FIN). FIN fatter vedtak etter bestemmelsene i banklovene, forsikrings- og finansieringsvirksomhetsloven. Konkurransetilsynet har selvstendige hjemler til å treffe vedtak etter bestemmelsene i konkurranseloven. Dersom de to fagorganene har ulik vurdering av saken og det foreligger en klage, vil det ”siste ord” bli sagt av Regjeringen – ut fra en helhetsvurdering. Den endelige beslutningen forelegges Regjeringen av finansministeren.

Et eventuelt forbud mot fusjon fattet av Konkurransetilsynet kan påklages til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, dvs. overordnet departement for Konkurransetilsynet. Konkurransetilsynet varslet 19. august at ”det kan bli aktuelt å forby fusjonen”. Konkurransetilsynet skal treffe sin endelige beslutning innen 19. november. Saken er nå ferdigbehandlet i Kredittilsynets styre 28. august og tilrådningen er sendt Finansdepartementet. Se pressemelding på Kredittilsynets nettsider

Forholdet mellom KT og Konkurransetilsynet i slike saker er nærmere regulert i en samarbeidsavtale mellom de to institusjonene fra opprinnelig 1996. Også Norges Bank er blitt forelagt saken og har gitt sin uttalelse.