Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

- Norges Banks beslutning om å sette ned renten med ytterligere et halvt prosentpoeng viser at det er viktig at Regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, sier finansminister Per-Kristian Foss. (30.04.2003)

Pressemelding

Nr.: 41/2003
Dato: 30.04.2003
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

- Norges Banks beslutning om å sette ned renten med ytterligere et halvt prosentpoeng viser at det er viktig at Regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, sier finansminister Per-Kristian Foss. Dette er fjerde gangen Norges Bank setter ned renten etter at statsbudsjettet ble vedtatt.

- Når vi nå ser arbeidsledigheten stiger, er det ekstra viktig at vi ikke fristes til å føre en budsjettpolitikk som ødelegger den positive utviklingen med lavere rente og svakere kronekurs. Dette er avgjørende for industri og sysselsetting. Om vel 14 dager legger Regjeringen fram det reviderte budsjettet for 2003. Dette vil bli et stramt budsjett der hensynet til arbeidsplassene står sentralt. Den beste måten å sikre arbeidsplasser på er å unngå at pengebruken løper løpsk, med fare for at kronen styrker seg og situasjonen for industrien forverres ytterligere, sier finansministeren.

- Som understreket av Holden-utvalget, er det avgjørende at lønnsveksten fremover bringes ned til et klart lavere nivå enn i de siste årene. Dette vil gi grunnlag for en ytterligere svekkelse av kronekursen. Jeg håper partene i arbeidslivet lar hensynet til helheten i norsk økonomi være det avgjørende i lønnsoppgjørene, sier Foss.