Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

22/2003

- Dagens rentenedsettelse fra Norges Bank viser at det har vært riktig av Regjeringen å holde fast ved et stramt budsjett, sier finansminister Per-Kristian Foss. (05.03.2003)

Pressemelding

Nr.: 22/2003
Dato: 05.03.2003
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

- Dagens rentenedsettelse fra Norges Bank viser at det har vært riktig av Regjeringen å holde fast ved et stramt budsjett. Nå må vi sørge for at resultatene av denne politikken bevares. Den beste måten å gjøre det på er å unngå at pengebruken til alle gode formål nå tar helt av. Det vil være svært bekymringsfullt om det skjer, sier finansminister Per-Kristian Foss som en kommentar til Norges Banks beslutning om å redusere renten med et halvt prosentpoeng.

- Industrien og næringslivet generelt sliter med høyt lønnsnivå og en sterk kronekurs. I denne situasjonen er det behov for en mindre stram pengepolitikk. Jeg vil minne om sentralbanksjefens årstale hvor han understreket at å slippe opp i offentlige budsjetter vil låse inne den sterke kronen.

- Videre er det avgjørende at lønnsveksten fremover bringes ned til et klart lavere nivå enn i inneværende år. Dette er et ansvar for partene i arbeidslivet. Jeg forventer at også topplederne i bedriftene viser at de mener alvor og selv er villige til å vise moderasjon. Hvis lønnsveksten kommer ned, kan renten reduseres og kronen svekkes ytterligere, sier Foss.