Historisk arkiv

Forslag til lovregler for det nye aksjonærregisteret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

36/2003

Registeret vil være til hjelp for skattyterne når gevinster og tap skal beregnes. (30.04.2003)

Pressemelding

Nr.: 36/2003
Dato: 30.04.2003
Kontaktperson: Rino Lystad, telefon 22 24 44 45, Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811

Forslag til lovregler for det nye aksjonærregisteret

Det skal opprettes et sentralt aksjonærregister i Skatteetatens regi. Finansdepartementet sender nå ut høringsnotat om lovendringer i forbindelse med at registeret planlegges opprettet. Registeret vil være til hjelp for skattyterne når gevinster og tap skal beregnes.

For mange skattytere kan det oppleves som arbeidskrevende og komplisert å foreta tap- og gevinstberegninger. For disse vil beregningshjelpen fra aksjonærregisteret være et viktig forenklingstiltak. Registeret vil også være til hjelp for ligningsmyndighetene, og bidra til mer korrekt skattlegging av aksjegevinster.

Aksjonærregisteret vil omfatte alle norske aksjeselskaper som er undergitt RISK-regulering, uavhengig av om disse er registrert i Verdipapirsentralen (VPS) eller ikke. Registeret vil inneholde opplysninger om sentrale elementer i aksjers inngangsverdi.

Rapporteringen til ligningsmyndighetene vil fortsatt skje enten fra alle aksje- og allmennaksjeselskaper, via VPS eller fra aksjonærene. Alle aksjonærer vil hvert år få tilsendt en beholdningsoppgave fra registeret. Beholdningsoppgaven vil inneholde opplysninger som er registrert om inngangsverdien til aksjonærens aksjer. Aksjonæren vil bli anmodet om å korrigere/supplere oppgaven dersom han kommer til at den er mangelfull. I tillegg vil aksjonærene bli anmodet om å oppgi kostpris på aksjene i det året aksjene erverves. Dette gjelder ikke i de tilfellene VPS rapporterer dette.

Aksjonærer som har realisert aksjer i ligningsåret, vil få tilsendt et foreløpig utkast til realisasjonsoppgave til hjelp ved utfylling av selvangivelsen. Etter at aksjonæren eventuelt har supplert/korrigert opplysningene, må realisasjonsoppgaven leveres som vedlegg til denne.