Historisk arkiv

Postpakker fra utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Postpakker fra utlandet

Hovedmålsetningen er at avgiftssystemene skal virke nøytralt slik at kjøp av varer og tjenester fra utlandet til bruk i Norge skal behandles likt med varer som kjøpes innenlands. Dette er viktig for å sikre like konkurransevilkår for norske og utenlandske næringsdrivende.

Av praktiske hensyn og i noen tilfeller for å unngå dobbeltbeskatning, er det på enkelte områder gitt visse unntak fra plikten til å betale toll og avgifter ved innførsel. Dette gjelder blant annet i forhold til reisendes innførsel av varer og tjenester og i forhold til forsendelser av postpakker fra utlandet.

Det skal ikke beregnes merverdiavgift, toll eller andre avgifter ved forsendelser av postpakker fra utlandet som har en verdi under 200 kroner. For gavesendinger var grensen 500 kroner. Denne ble foreslått fordoblet til 1000 kroner i et høringsnotat fra Finansdepartementet 12. februar 2003 Forskriften ble endret og trådte i kraft 27. juni 2003. Se forskriftsendringen her. Det er viktig å være oppmerksom på at fritakene ikke gjelder brennevin, vin og tobakkvarer.

Varer som har en verdi over disse grensene må tollbehandles på vanlig måte slik at merverdiavgift og eventuelt andre avgifter/toll blir betalt ved innførsel slik tilfellet er ved innenlandsk omsetning. Posten og andre aktører som håndterer slike sendinger er pålagt å gjennomføre en tollkontroll. Dette for å sikre at det faktisk dreier seg om en sending som er fritatt.

Tollvesenet tar ikke betaling for tollbehandlingen. Posten og andre aktører på markedet har imidlertid etter Verdens postkonvensjon adgang til å ta betaling (ekspedisjonsgebyr) for å utføre postpakkeforsendelsestjenesten. Dette gebyret er verken toll eller direkte betaling for tollbehandlingen. Gebyret er en betaling for det arbeid Posten og andre aktører på markedet må gjøre i forbindelse med håndteringen av pakkene fra de ankommer Norge og til de er levert til kunden.

Det er opp til det enkelte spedisjonsfirma å fastsette prisen for tjenesten. Dette skyldes at markedet for postpakker fra utlandet er konkurranseutsatt. Myndighetene har ikke anledning til å overprøve prisfastsettelsen. Hvilken pris de ulike aktørene tar for denne tjenesten varierer. Posten har eksempelvis valgt å ikke ta seg betalt for tjenesten dersom pakken ikke er tollpliktig. Andre aktører har valgt å ta betaling også for slike pakker.

Posten har i dag en avtale med tollvesenet som innebærer en noe enklere prosedyre for tollbehandlingen enn andre aktører på markedet. I lys av at markedet nå er deregulert, er det igangsatt et arbeid for å se om avtalen bør revideres eller eventuelt utvides til å omfatte flere aktører. Arbeidet håndteres av Toll- og avgiftsdirektoratet.

Finansdepartementet vil også vise til at det fra nyttår også er mulig for privatpersoner selv å foreta fortollingen via internett (TVINN-internett). Mer informasjon om dette finnes på www.toll.no.

Se også svar på spørsmål fra representanten Gjermund Hagesæter til finansministeren om grensen for å importere varer tollfritt her (fra spørretimen 09.04.2003)