Historisk arkiv

Større vinkvote på rød sone

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding 119/2003

Fra og med årsskiftet gjør Finansdepartementet det enklere å fortolle vin som tas med fra utlandet som reisegods. Dette skjer ved at ”rød sone-kvoten” økes fra i dag 4 liter vin/svakvin til 27 liter, dvs. at inntil ca 36 flasker a 0,75 liter (3 kasser vin) kan fortolles på en enklere og mer ubyråkratisk måte enn i dag. (12.12.2003)

Pressemelding

Nr.: 119/2003
Dato: 12.12.03
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09 / mobil 91 32 28 11, Heidi Heggenes, telefon 22 24 42 20 / mobil 90 64 82 16

Større vinkvote på rød sone

Fra og med årsskiftet gjør Finansdepartementet det enklere å fortolle vin som tas med fra utlandet som reisegods. Dette skjer ved at ”rød sone-kvoten” økes fra i dag 4 liter vin/svakvin til 27 liter, dvs. at inntil ca 36 flasker a 0,75 liter (3 kasser vin) kan fortolles på en enklere og mer ubyråkratisk måte enn i dag.

Endringen berører ikke taxfree- kvoten, men dreier seg om antall flasker du har lov å ta med deg på rød sone uten å ha søkt om importtillatelse på forhånd. Regelendringen er lenge ønsket av blant annet vinsamlere som tar med vin fra utlandet. Utover taxfree-kvoten og i tillegg til kvoten på 27 liter drikk med alkoholstyrke mellom 2,5 og 22 volumprosent, kan du mot forenklet fortolling ta med inntil 4 liter alkoholholdig drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent.

I dag er vinsamleren ”importør”

I dag må en vinsamler som har med flere enn fire liter vin fra utlandet gå gjennom samme innførselsprosedyre som de profesjonelle importørene. Det betyr at en vinsamler som har med åtte – ti flasker må få beregnet avgift etter de reglene som gjelder ved ordinær import for videresalg og fylle ut ordinær avgiftsoppgave etc. I tillegg er det nødvendig med forhåndstillatelse fra Sosial- og helsedirektoratet. Slik tillatelse gis rutinemessig og fremstår derfor som en unødvendig byråkratisk ordning. Det er denne ”papirmøllen” finansministeren fjerner fra 1. januar 2004 til glede for reisende som kjøper vin i utlandet til eget bruk.

Forenklet fortolling

Forenklet fortolling innebærer altså at gjeldende norske avgifter skal betales, men at avgiften fastsettes etter sjablonmessige satser. For vin er satsen 47 kroner per liter, dvs. 35 kroner per flaske. Denne er ikke endret.

For de øvrige produktene er det foretatt en justering av satsene basert på endringene av alkoholavgiftene og tobakkavgiftene for produktene de senere år. De nye satsene følger av forskriften som du finner her.