Fleksibel alderspensjon i folketrygden fra 62 år
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Finansdepartementet
108/2004
Pressemelding | Dato: 10.12.2004 | Sist oppdatert: 24.10.2006
I Pensjonsmeldingen som legges fram i dag, foreslår Regjeringen å innføre fleksibel pensjonsalder i folketrygden fra 62 år. Det åpnes også for å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting mot arbeidsinntekt. (10.12.2004)
Pressemelding
Nr.: 108/2004
Dato: 10.12.2004
Kontaktperson: Finansdepartementet: Runar Malkenes, telefon
22 24 41 09 / mobil 95 21 42 83, Arbeids- og sosialdepartementet:
Else Kathrine Nesmoen, telefon 22 24 21 16 / mobil 91 12 70 10
Fleksibel alderspensjon i folketrygden fra 62 år
I Pensjonsmeldingen som legges fram i dag, foreslår Regjeringen å innføre fleksibel pensjonsalder i folketrygden fra 62 år. Det åpnes også for å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting mot arbeidsinntekt.
I tråd med forslaget fra Pensjonskommisjonen, går Regjeringen inn for at det innføres fleksibel pensjonsalder i folketrygden. Den enkelte vil få større innflytelse over pensjoneringstidspunktet, og det vil bli enklere å trappe ned arbeidsinnsatsen over tid. Overgangen til pensjonisttilværelsen kan da gjøres mer gradvis. Alderspensjonen kan tas ut allerede fra 62 år. Pensjonen blir høyere desto lenger en fortsetter i arbeid.
Regjeringen går også inn for at den enkelte kan jobbe som pensjonist, uten at pensjonen avkortes. Dette er en stor forenkling i forhold til dagens regler, og vil gjøre det mer lønnsomt for de som ønsker å kombinere arbeid og pensjon.
I pensjonskommisjonens innstilling ble det foreslått en modell for fleksibel pensjonsalder fra 62 år. I modellen stilles det visse krav til pensjonsopptjening som vil medføre at forholdsvis mange (særlig kvinner) ikke kan benytte seg av den. Dette skyldes at de har for lav inntekt i løpet av yrkeskarrieren. Derfor fremmer også Regjeringen en alternativ modell der kravene til opptjening er lavere enn i kommisjonens modell, slik at flere kan benytte seg av tidligpensjon. Særlig vil andelen kvinner som får mulighet til å ta ut hel eller delvis pensjon i aldersgruppen 62-67 år øke.
Pensjonen mellom 62 og 67 år vil i noen tilfeller bli lav. Denne kan imidlertid kombineres med arbeid eller annen inntekt uten at det fører til avkorting av pensjonen.
I tillegg foreslås at adgangen til tidligpensjon skal kunne avhenge av den samlede ytelsen fra folketrygden og supplerende pensjonsordninger. Begge disse tiltakene vil bidra til at flere kan ta ut tidligpensjon.