Historisk arkiv

Lettere å flytte i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding 89/2004

Finansminister Per-Kristian Foss undertegnet i dag en avtale som skal gjøre det lettere å få fødselsnummer når du flytter innad i Norden. (01.11.2004)

Pressemelding

Nr.: 89/2004
Dato: 01.11.2004
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / mobil 95 21 42 83, Frank Vatne, telefon 22 24 41 31 / mobil 91 33 57 02

Lettere å flytte i Norden

Finansminister Per-Kristian Foss undertegnet i dag en avtale som skal gjøre det lettere å få fødselsnummer når du flytter innad i Norden.

- Fødselsnummer er avgjørende for eksempel når en skal leie bolig eller opprette bankforbindelser etter flytting. Med denne avtalen sikrer vi raskere behandling og service til de mange som flytter mellom de nordiske landene, sier finansminister Per-Kristian Foss.

I fjor flyttet 10 669 nordmenn til ett av våre naboland. Tidligere har disse måttet ta turen mellom registreringsmyndighetene i begge landene. Med den nye ordningen vil det være nok å kontakte kontoret i landet det flyttes til.

Folkeregisteret i landet det flyttes til vil heretter stå for kontakten med myndighetene der det flyttes fra. Opplysningene vil bli overført og oppdatert på begge steder. Med avtalen forsvinner flere både utidsmessige og tidkrevende prosesser. Dagens rutiner har både gitt stor arbeidsbyrde for registreringsmyndighetene og skapt problemer for de som har flyttet mellom landene.

Avtalen ble undertegnet av de nordiske landene under Nordisk Råds sesjon i Stockholm i dag. Avtalen er et ledd i arbeidet med å fjerne grensehindringer i Norden.