Historisk arkiv

Styrking av skattyters mulighet til endret ligning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

54/2004

Finansdepartementet sender i dag på høring et forslag som vil styrke skattyterens muligheter til å få endret ligningen utover de frister ligningsloven setter i dag. (14.05.2004)

Pressemelding

Nr.: 54/2004
Dato: 14.05.2004
Kontaktperson: Rino Lystad, telefon 22 24 44 45

Styrking av skattyters mulighet til endret ligning

Finansdepartementet sender i dag på høring et forslag som vil styrke skattyterens muligheter til å få endret ligningen utover de frister ligningsloven setter i dag.

Etter forslaget endres ligningslovens fristregler for skattesaker som er behandlet av Sivilombudsmannen. Ligningslovens frister skal ikke hindre endring av ligningen til fordel for skattyter når Sivilombudsmannen anbefaler slik endring.

Når Sivilombudsmannen avgir uttalelse med anmodning om endring av en konkret ligning, skyldes det som oftest at han ikke deler ligningsmyndighetenes syn på bruken av skattelovgivningen. Det blir dermed spørsmål om å legge til grunn en annen rettslig forståelse enn det ligningsmyndighetene har gjort.

Ligningsloven har ingen særskilte frister for endring i disse tilfellene. Det vil derfor gjelde en treårsfrist for endring. Denne fristen kan bli oversittet, mens Sivilombudsmannen behandler saken. Etter departementets oppfatning er det uheldig at man er avskåret fra å endre ligningen til gunst for skattyter i slike saker.