Historisk arkiv

Fradragsrett for inngående merverdiavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

60/2005

Høyesterett avsa 30. juni 2005 dom i saken mellom Porthuset AS og staten. Finansdepartementet er av den oppfatning at Høyesteretts standpunkt også må gis virkning for andre næringsområder med lignende delt virksomhet. (27.09.05)

Pressemelding

Nr.: 60/2005
Dato: 27.09.05
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tor Lande, telefon 22 24 42 01

Porthuset – fradragsrett for inngående merverdiavgift

Høyesterett avsa 30. juni 2005 dom i saken mellom Porthuset AS og staten. Finansdepartementet er av den oppfatning at Høyesteretts standpunkt også må gis virkning for andre næringsområder med lignende delt virksomhet. Skattedirektoratet har på oppdrag fra Finansdepartementet i dag sendt ut nærmere retningslinjer om forvaltningens syn på rettstilstanden etter dommen.

Dommen omhandler næringsdrivende med delt virksomhet innen hotellsektoren. Spørsmålet Høyesterett direkte tok stilling til gjaldt omfanget av fradragsretten i tilfeller hvor hotellrommene også ble benyttet som salgs- og forbrukssted for avgiftspliktige ytelser (minibar, betalingsfjernsyn, internett mv.) Etter å ha vurdert rettstilstanden i samråd med Skattedirektoratet og Regjeringsadvokaten, mener Finansdepartementet at Høyesteretts presiseringer om fradragsretten også må gis virkning for andre næringsområder med lignende delt virksomhet.

Dette innebærer i korte trekk at staten, i tråd med Høyesteretts avgjørelse i Porthuset, aksepterer retten til forholdsmessig fradrag også for andre delte virksomheter. Eksempler på dette er idrettsanlegg, golfbaner, trav- og galoppbaner, kinoer/persontransport (inntil disse ble avgiftspliktige), som utover den kjerneaktiviteten som er unntatt avgift, også er registrert og har avgiftspliktige inntekter fra for eksempel reklame- eller sponsorvirksomhet.

Avgjørelsen i Porthuset representerer en endring i forhold til den lange og konsekvente forvaltningspraksis som til nå har vært fulgt. Dette leder blant annet til at Finansdepartementets fortolkningsuttalelse etter Hunsbedt-dommen ikke lenger kan opprettholdes. På denne bakgrunn har Skattedirektoratet på oppdrag fra Finansdepartementet i dag sendt ut nærmere retningslinjer til fylkesskattekontorene som gir uttrykk for forvaltningens syn på rettstilstanden etter dommen. Regjeringsadvokaten vil også legge ovennevnte til grunn i de pågående sakene som alt ligger i rettssystemet.

Les Skattedirektoratet retningslinjer