Historisk arkiv

Statens petroleumsfond: Nytt råd for investeringsstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

61/2005

Finansdepartementet har i dag oppnevnt et faglig råd for departementet i spørsmål knyttet til den overordnede investeringsstrategien for Petroleumsfondet. Rådet ledes av professor i økonomi, Erling Steigum. (29.09.05)

Pressemelding

Nr.: 61/2005
Dato: 29.09.05
Kontaktperson: Nina Bjerkedal, telefon 22 24 45 00 / mobil 48 09 96 84, Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / mobil 95 21 42 83

Statens petroleumsfond: Nytt råd for investeringsstrategi

Finansdepartementet har i dag oppnevnt et faglig råd for departementet i spørsmål knyttet til den langsiktige, overordnede investeringsstrategien for Petroleumsfondet. Rådet ledes av professor i økonomi, Erling Steigum.

- Strategirådet skal styrke Finansdepartementets arbeid med retningslinjene for Petroleumsfondets investeringer, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Finansdepartementet er ansvarlig for forvaltningen av Petroleumsfondet. En sentral del av departementets arbeid på dette området er å utarbeide retningslinjer for fondets plasseringer. Norges Bank er gitt i oppgave å forestå den operative forvaltningen av midlene, innenfor de retningslinjer som Finansdepartementet har fastsatt.

Siktemålet for investeringsstrategien er å oppnå høyest mulig avkastning innenfor moderat risiko. Petroleumsfondet er investert i aksjer og obligasjoner over store deler av verden.

Finansdepartementet benytter råd fra Norges Bank i arbeidet med å bestemme retningslinjene for Petroleumsfondets investeringer. Etablering av strategirådet er et ledd i å styrke Finansdepartementets arbeid med den langsiktige og overordnede investeringsstrategien ytterligere. Rådets vurderinger og anbefalinger vil være med på å danne grunnlag for Finansdepartementets beslutninger om retningslinjene for fondets plasseringer. Rådet vil behandle spørsmål og problemstillinger på anmodning fra departementet og kan også fremme egne forslag.

Finansdepartementets råd for investeringsstrategi skal ikke gi råd om organiseringen av forvaltningen eller valg av eksterne forvaltere. Rådet skal heller ikke gi råd om Petroleumsfondets etiske forpliktelser. Det er Petroleumsfondets etiske råd som skal vurdere om investeringer i enkeltselskaper er i strid med Petroleumsfondets etiske retningslinjer.

Medlemmene i rådet har god innsikt i finansteori og fondsforvaltning, samt i de spesielle utfordringene petroleumsinntektene gir for norsk økonomi. Rådet består av:

Professor Erling Steigum, (leder)
Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen
Selvstendig næringsdrivende Monica Caneman
Finansdirektør Ida Helliesen
Analysesjef Morten Jensen
Professor Thore Johnsen
Professor Eva Liljeblom

Les mer om rådets medlemmer

Les også bakgrunnen for opprettelsen av rådet og rådets mandat