Historisk arkiv

En nytenkende og ansvarlig politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss, VG

En nytenkende og ansvarlig politikk

Finansminister Per-Kristian Foss, VG, 30. oktober 2002

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen hevder i et debattinnlegg i VG 14. oktober at Regjeringen IKKE har den nye kursen vi har lovet. Dette er galt, men det blir enda mer feil når Hagen mener at hans resept er rett medisin for de utfordringene norsk økonomi står overfor.

Regjeringen har med forslaget til statsbudsjett for 2003 fortsatt og forsterket den nødvendige kursendringen i norsk politikk som Sem-erklæringen peker ut. For å styrke rammebetingelsene for et konkurransedyktig næringsliv har vi siden vi kom til makten blant annet gitt skatte- og avgiftslettelser for til sammen 17 milliarder kroner og vi har økt satsingen på forskning og utvikling for bedriftene. En offensiv konkurransepolitikk har alt gitt betydelige resultater og offentlig virksomhet gjennomgår en forvandling preget av modernisering og brukerorientering. Men vårt viktigste bidrag er likevel at vi holder budsjettet stramt, vi ikke bruker mer oljepenger enn økonomien tåler, og presenterer et budsjett med svært lav utgiftsvekst. Dermed har vi gitt vårt bidrag til å få rente og kronekurs ned.

Alltid mer oljepenger enn andre

Den klart viktigste forskjellen mellom FrPs og Regjeringens økonomiske politikk er at FrP vil bruke mye mer penger i de årlige budsjetter. Gjennom tidene har FrPs argumentasjon skiftet, men konklusjonen har alltid vært den samme: FrP har alltid mer penger å bruke enn alle andre. FrPs intense argumentasjon for sine egne, avvikende økonomiske teorier må sees i lys av at dette er et forsvar for FrPs eksistensgrunnlag.

I 2001 ble sentrale deler av den økonomiske politikken lagt om. Pengepolitikken ble lagt om til inflasjonsstyring. Det var et bredt flertall på Stortinget for en jevn og gradvis økning i bruken av oljeinntekter. I 2003 vil bruken av oljeinntekter med Regjeringens budsjettforslag være nær 10 milliarder kroner høyere enn i 2001. Ved å følge handlingsregelen vil vi i 2005 ha økt bruken av oljepenger med ytterligere nær 10 milliarder.

Til tross for dette fortsetter FrP med nøyaktig den samme retorikken de brukte før et bredt flertall på Stortinget la om pengepolitikken. Fra Hagen & co kommer nøyaktig de samme besvergelsene som før om at det ikke brukes nok oljepenger og at det ikke føres en politikk for sterkere vekst. Det er på tide at FrP og Hagen oppdaterer kartet etter terrenget!

FrPs politikk er på mange områder på linje med Regjeringens. Vi deler målet om lavere skatter og avgifter for å styrke vekstevnen. Det er viktig med modernisering og effektivisering av offentlig sektor. På disse og flere andre områder bør det være godt grunnlag for samarbeid mellom FrP og Regjeringen, for å gi oss et enda bedre samfunn i fremtiden. Men skal det være grunnlag for samarbeid må begge parter være enige om at de har noe felles.

Med en jevn og gradvis økning i bruken av oljepenger, slik Regjeringen legger opp til, setter vi samtidig av midler som kan hjelpe oss til å finansiere de store pensjonsutbetalingene som med sikkerhet vil komme i fremtiden.

Framtidige pensjonsutgifter

Vi kan ikke godta en politikk der vi bruker av vår felles formue, og overlater til fremtidige generasjoner å betale for pensjonsforpliktelsene vi har innvilget oss i dag. Sparer vi ikke en betydelig del av oljeinntektene i dag, vil resultatet i fremtiden enten bli økte skatter og avgifter, lavere pensjoner enn lovet eller kraftige kutt i andre offentlige velferdsgoder. Derfor sier vi at vi skal bruke avkastningen av Petroleumsfondet, men ikke tære på selve fondet. Hensynet til fremtidige pensjonsutgifter går hånd i hanske med hensynet til en god og fornuftig formuesforvaltning. Med Regjeringens politikk for å bruke avkastningen av oljefondet vil også våre barn og barnebarn ha glede av den oljeformuen vi i dag henter opp fra havets bunn i Nordsjøen. Dette vil vi ikke forhandle bort.

I dette perspektivet spiller det ingen rolle om FrP bruker opp oljeformuen på den ene eller andre måten. Pengene blir like fullt brukt opp, selv om de er brukt opp i utlandet. En krone mer brukt i dag er uansett en krone mindre til kommende generasjoner.

Som politikere er vi valgt inn for å forvalte landet på best mulig måte. Derfor er jeg glad for de signaler som er kommet fra FrP om at de er villige til ikke å øke bruken av oljepenger i de kommende budsjettforhandlinger. Det gir forhåpninger om et godt og konstruktivt samarbeid.