Historisk arkiv

Strategi for fornyelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss, Dagbladet

Strategi for fornyelse
Finansminister Per-Kristian Foss, Dagbladet, 11. oktober 2002

Gudleiv Forr reiser i sin kommentar 5. oktober, under overskriften ”Strategi for fornyelse”, interessante problemstillinger. Forr er opptatt av hvilket næringsliv vi skal leve av i kunnskapssamfunnet. Han mener imidlertid at Regjeringen ikke legger til rette for kunnskapsintensive næringer. Det er jeg uenig i.

Regjeringens strategi for fornyelse ligger i å satse på kunnskap, samtidig som vi må ha rammevilkår som gjør at våre bedrifter kan konkurrere med utlandet. Det finnes intet abrakadabra som gjør at Norge kan utvikle et kunnskapsbasert næringsliv samtidig som vi melder oss ut av den internasjonale konkurransen. Man kan like det eller ikke, men norske bedrifter kan ikke leve med skyhøye kostnader i forhold til omverdenen. ”Konkurranseevne” er nok ikke et populært uttrykk i Dagbladets spalter, men det er den virkelighet norsk næringsliv må forholde seg til.

Det er viktig at det offentlige legger til rette for satsing på kunnskap, forskning og utvikling. Derfor øker da også Regjeringen sine bevilgninger til forskning i budsjettforslaget for 2003 med 640 millioner kroner. I tillegg har vi utvidet skattefradragsordningen for forskning og utvikling til å gjelde alle bedrifter. Vi øker også Forskningsfondet med 3 milliarder kroner til 30 milliarder. Universiteter og høyskoler får sine budsjetter styrket gjennom økte bevilgninger til gjennomføring av kvalitetsreformen.

Finlands suksess med Nokia, som Forr viser til, er et utslag av satsing på kunnskap samtidig som noen våget å ta sjanser. Det var ikke politikere og ingeniører som satte seg ned på kammerset og bestemte at nå skulle man produsere mobiltelefoner i stedet for slagstøvler. Finske bedrifter har dessuten heller ikke ”priset seg ut” av det internasjonale markedet med for høye lønninger, slik enkelte bedrifter i Norge nå sliter med. Kombinasjonen av satsing på kunnskap og gode rammebetingelser for næringslivet er med på å forklare Nokias suksess. Ensidig satsing på det ene eller det andre er ikke nok.

Norges utfordring er å dempe kostnadspresset for bedriftene samtidig som det satses på kunnskap. Det er Samarbeidsregjeringens strategi for fornyelse.