Historisk arkiv

Svar til Gjermund Hagesæter på spørsmål nr. 2 om likningsnemder og overlikningsnemder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen, 18.12.2002 fra representanten Gjermund Hagesæter

Stortingets president

"Sjølv om tal likningskontor og likningssjefar i 2001 blei redusert til 99 kontor/sjefar, må likningsforvaltninga framleis forholda seg til 434 likningsnemnder og 434 overlikningsnemnder. Det at dei fleste likningskontor må forholda seg til fleire nemnder er kostbart, medfører lengre saksbehandlingstid og kan også resultere i ulik likningspraksis innanfor samme kontor.

Vil statsråden ta initiativ til at også tal likningsnemnder og overlikningnemnder blir redusert frå 434 til 99?"

President

Jeg synes representanten Hagesæter reiser et viktig spørsmål. Vi må hele tiden spørre oss om vi kan organisere offentlig virksomhet slik at den enkelte kan få bedre tjenester igjen for skattepengene.

Når vi omorganiserer på ett område, vil det være naturlig å se på organiseringen av tilknyttede områder. Den store omorganiseringen av landets likningsforvaltning som nå pågår, og som skal være endelig gjennomført om ett års tid, er ett eksempel på det. Jeg er derfor enig i representanten Hagesæters underliggende tanke om at det vil være naturlig å vurdere den gjeldende strukturen for likningsnemndene.

Jeg vil derfor ta kontakt med Skattedirektoratet og be det vurdere spørsmålet og komme med eventuelle forslag. Jeg vil ikke her forskuttere en slik gjennomgang. La meg likevel legge til at jeg ser på det som avgjørende at vi fortsatt legger til grunn prinsippet om at likningskontorenes avgjørelser kan bringes inn for uavhengige instanser.