Historisk arkiv

Svar til Tore Nordtun på spørsmål nr. 3 om skatteklasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen, 18.12.2002 fra representanten Tore Nordtun

Stortingets president

"Foreldre med delt foreldreansvar, der barn under 18 år bor like mye hos hver av foreldrene i løpet av et år, lignes hvert annet år i skatteklasse 2.

Vil statsråden anse det som mer rettferdig om begge ble lignet i skatteklasse 1 for halvparten av årets inntekt og i skatteklasse 2 for resten?"

President

I alminnelighet gir ikke forsørgelse av barn rett til ligning i skatteklasse 2. I henhold til skatteloven har imidlertid enslige med omsorg for barn under 18 år, krav på å bli lignet i skatteklasse 2. Regelen forstås slik at klasse 2 gis til den av foreldrene som det meste av året har hatt omsorgen for barnet. Faktisk omsorg er avgjørende.

I tilfeller hvor foreldrene har avtalt delt omsorg, skal klasse 2 gis til den av foreldrene som barnet har bodd hos størstedelen av året. Hvis barnet bor like mye hos begge foreldrene, har løsningen i praksis vært at foreldrene lignes i skatteklasse 2 som enslig forsørger annet hvert år.

Over tid vil dagens praksis gi noenlunde samme resultat som om fordelene av klasse 2 ble delt mellom foreldrene i hvert inntektsår, selv om skattebelastningen vil være noe varierende fra år til år. Dersom inntekten varierer mye for den ene eller begge foreldrene, kan det likevel oppstå reelle forskjeller også over tid. Imidlertid er det slik at den økonomiske fordelen ved å lignes i skatteklasse 2, som en av foreldrene vil ha i forhold til den andre, skal hensyntas ved fastsettelse av barnebidrag. Dette fremgår også uttrykkelig av de nye reglene om beregning av barnebidrag, som ble vedtatt av Stortinget i juni 2001. Disse reglene er forventet å tre i kraft høsten 2003.

De progressive elementene i skattesystemet gjør at det ikke er mulig å ligne deler av inntekten i ulike skatteklasser i samme inntektsår. Det er imidlertid mulig å tenke seg en ordning hvor fordelen av klasse 2 blir delt mellom foreldrene hvert enkelt inntektsår. Fordelen med dette vil først og fremst være en jevnere skattebelastning fra år til år. En slik modell vil derfor være kompliserende for ligningsarbeidet og vil medføre et meget omfattende og komplisert regelverk. En slik utvikling av skattesystemet er ikke ønskelig.

Samlet sett mener jeg derfor at dagens praksis med ligning i skatteklasse 2 hvert annet år for hver av foreldrene, er en forsvarlig løsning.