Historisk arkiv

-God tur til Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss, Nordlys

-God tur til Brussel!

Finansminister Per-Kristian Foss, Nordlys 4. september 2003

Kreativiteten er stor når det gjelder å finne innfallsvinkler for kritikk av Regjeringen i arbeidet med å kompensere bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift. Arbeiderpartiet (og Nordlys) er blant de mest kreative, muligens bare slått av Senterpartiet som stadig kommer med nye utspill om hva som er mulig å oppnå overfor Brussel, bare man er tøffe nok. De ”glemmer” imidlertid å fortelle at det er den ordningen Odd Roger Enoksen og Gudmund Restad fikk i stand da de styrte i Regjeringskvartalet som ESA nå ikke godtar…

Et argument som er brukt – blant annet av Jens Stoltenberg – er at Norge i landbruksforhandlingene om EØS-avtalen fikk aksept i Brussel for at store deler av Norge er ”arktisk sone”, eller såkalt ”nordlig landbruk”. Dette stemmer. Problemet er at ”nordlig landbruk”-argumentet ikke kan brukes for å få godkjent differensiert arbeidsgiveravgift slik den er i dag, fordi: Redusert arbeidsgiversats er driftsstøtte i form av støtte til løpende arbeidskraftkostnader. Det er nettopp denne typen driftsstøtte Kommisjonen og ESA ikke godtar. Derimot tillates driftsstøtte i form av transportstøtte i regioner med lav befolkningstetthet. Dette er ett av de få tilfellene hvor ESA og Kommisjonen retningslinjer tillater driftsstøtte overhodet. Den spesielle åpningen for driftsstøtte til tynt befolkede regioner ble nettopp begrunnet i behovet for å ta hensyn til lange avstander og arktisk klima i nordiske regioner. Vi har lagt opp til å få støtte i ESA for vår foreslåtte transportstøtteordning, som dekker mye av det samme området som vi i 1994 definerte som ”nordlig landbruk”-område. For øvrig når det gjelder fisk og landbruk er disse to næringene unntatt fra den økte arbeidsgiveravgiften.

ESAs og Kommisjonens retningslinjer åpner mao. i praksis for særskilt støtte til nordiske regioner, men dessverre ikke i den form vi anser som mest treffsikker for å støtte sysselsettingen i disse regionene. Å bruke ”landbruksargumentet” for å videreføre differensiert arbeidsgiveravgift er derfor en tapt sak. De som tviler på dette bør selv ta kontakt med ESA og Kommisjonen. Jeg foreslår derfor at Jens Stoltenberg, Odd Roger Enoksen og andre som mener Regjeringen har gjort en slett jobb, selv undersøker mulighetene i Brussel før de nå serverer mer billig valgflesk til nordlendingene. Jeg sier ”god tur til Brussel” og føler meg sikker på at Nordlys vil gi et fyldig referat fra reisen.