Historisk arkiv

Bedre oversikt over pensjonsrettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Harald Solberg (KrF), Dagens Næringsliv

Bedre oversikt over pensjonsrettigheter

Statssekretær Harald Solberg (KrF), Dagens Næringsliv 25.11.2003

Finansdepartementet har sendt på høring et forskriftsutkast om et fripoliseregister. Fripoliseregisteret skal etter forslaget gratis bistå med pensjonsopplysninger til de mer 660 000 personer som har trådt ut av tjenestepensjonsordninger i privat sektor, samt også til deres etterlatte.

Det blir i Dagens Næringslivs artikler torsdag 20. og fredag 21. november sådd tvil om registeret. Forhåpentligvis kan den usikkerhet som artiklene reflekterer forklares ved forhold knyttet til den videre saksgangen. Det vanlige i en forskriftssak er at det organ som har fått delegert hjemmelen (i dette tilfelle Finansdepartementet) sender et utkast til forskrift på høring. Dette har Finansdepartementet nå på vanlig måte gjort. I de fleste tilfeller vil forskrift fastsettes etter at høringen er avsluttet.

I denne saken har imidlertid Stortinget bedt om at saken legges frem for Stortinget på nytt før en forskrift fastsettes. Departementet vil derfor forelegge saken for Stortinget på nytt etter at høringen er avsluttet. Fripoliseregisteret er ikke i det blå av den grunn. Tvert i mot vil en slik stortingsbehandling bidra til en bred politisk behandling av saken.