Historisk arkiv

Enklere bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen (H), Aftenposten

Enklere bilavgifter

Politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen (H), Aftenposten 14.12.2003

Informasjonssjef Egil Otter og NAF er aktive vaktbikkjer for norske bilisters interesser. Men i Aftenposten 10. desember bjeffer han i utide når han problematiserer en forenkling av bilavgifter.

Gjennom behandlingen av årets statsbudsjett er det blitt enighet om at den såkalte trafikkskadeavgiften skal inngå i årsavgiften som innkreves av Toll- og avgiftsdirektoratet, og ikke innbetales over bilforsikringspremien som i dag.

Dett er gjort av hensyn til forenkling, og har klare effektivitetsgevinster. Men omleggingen har i seg selv ingen betydning for finansieringen av tiltak for trafikkskadde, verken over folketrygden eller statsbudsjettet for øvrig. For selv om premietillegget har vært øremerket som en "inntektspost" for folketrygden, har ikke inntektene vært øremerket bestemte formål eller tiltak.

Regjeringens prioriteringer mellom ulike tiltak på folketrygdens områder eller øvrige deler av statsbudsjettet er ikke avhengig av avgiftsinntektenes størrelse. Det er derfor heller ikke grunnlag for å frykte at denne omleggingen på noen måte skal få negative konsekvenser i forhold til tiltak for trafikkskadde på statsbudsjettet.

Det er imidlertid viktig at oppmerksomheten rettes mot denne omleggingen. For samtidig som årsavgiften øker med 350 kroner skal premien for bilforsikring reduseres tilsvarende. Her kan NAF og andre bilorganisasjoner bidra aktivt med å følge opp overfor forsikringsselskapene, slik at vi unngår at omleggingen ikke betyr større samlede utgifter for den enkelte bilist.