Historisk arkiv

Forvirring i Brønnøysunds Avis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Brønnøysunds Avis

Forvirring i Brønnøysunds Avis

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Brønnøysunds Avis 05.07.2003

Etter å ha lest lederen i Brønnøysunds Avis 4. juli lurer jeg på om sommervarmen på Sør-Helgeland har gjort lederskribenten litt forvirret i det siste? Saken gjelder den differensierte arbeidsgiveravgiften og unntaksbestemmelsen som gjør at vi får videreføre nullsatsen i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms. Det virker som om avisen tror at Regjeringen ikke har vært klar over unntaksregelen når den skriver at ”enten har dette unntaket vært ukjent eller bevisst oversett av norske myndigheter” – eller at myndighetene har ”gitt etter for lett”.

Det er ikke lett å se hvor avisen har fått dette fra.

I vårt brev til ESA 25. mars gjorde vi det klart at vi ville bruke denne unntaksbestemmelsen (ODA-protokollen) for tiltakssonen - selv om denne bestemmelsen aldri tidligere har vært brukt. Vi har argumentert iherdig for at denne delen av landet er i en særstilling på grunn av lange avstander, hardt klima og tynt befolkningsgrunnlag. Statsministeren og flere av statsrådene har hatt møter og argumentert for saken over lang tid, i tillegg til all brevveksling og kontakt på embetsplan. Det var derfor en stor lettelse da Island og Liechtenstein nylig ga Norge sin støtte. Ut fra den innsatsen som er gjort i denne saken for å ”redde” tiltakssonen blir påstanden avisen nå sprer fullstendig feilaktig og meningsløs. Vi har også sett andre – blant annet Senterpartiet – hevde at myndighetene burde brukt unntaksbestemmelsen for større deler av landet. I tilfelle denne påstanden skulle dukke opp igjen i denne avisen, kan jeg forsikre leserne om at vi ikke ville latt muligheten gå fra oss dersom det hadde vært fnugg av sannsynlighet for at vi ville fått støtte til dette. Vår erfaring denne våren og sommeren tilsier at vi skal glede oss over den støtten vi fikk hva angår den aller nordligste delen av landsdelen.

Når det gjelder resten av landsdelen kan jeg også forsikre at vi gjør det som er mulig for å få til så gode kompensasjonsordninger som mulig. Regjeringen legger opp til videreføring av differensiert arbeidsgiveravgift for foretak innen landbruks- og fiskerisektoren. Vi legger også opp til videreføring av den differensierte satsen innenfor det fribeløpet som statsstøtteregelverket tillater (om lag 250 000 kroner pr. foretak pr år). Dette vil innbære at det for om lag halvparten av årsverkene i privat sektor i sone 2, 3 og 4 kan svares uendret avgift.

Videre vil vi innføre direkte transportstøtte for foretakene i kystfylkene i sone 4 og 2. ESAs retningslinjer åpner for en slik ordning på visse vilkår. Regjeringen tar også sikte på å foreslå at el-avgiften på 9,5 øre pr. kWh blir fjernet for all næringsvirksomhet.

Til slutt vil jeg gjerne gjenta at Regjeringen er enig med alle dem som mener en videreføring av den differensierte arbeidsgiveravgiften i alle regioner ville vært det aller beste. Når vi vet at det ikke går, må vi bruke kreftene på å skaffe oss så gode kompensasjonsordninger som mulig. Her er næringslivet og myndighetene i samme båt – og vi ser gjerne at næringslivet spiller på lag med Regjeringen overfor Brussel – og argumenterer sammen med oss - fremfor å rette skytset mot egne medspillere.