Historisk arkiv

Ikke statistikkjuks om kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Ekspedisjonssjef Øystein Olsen, Økonomiavdelingen, Aftenposten 14.04.2003

Ikke statistikkjuks om kommunesektoren

Ekspedisjonssjef Øystein Olsen (Økonomiavdelingen), Aftenposten 14.04.2003

I oppslag i Aftenposten tirsdag 8. april vises det til uttalelser fra administrerende direktør Bjarne Jensen i Kommunekreditt at Finansdepartementet framfører statistikkløgner når vi i nasjonalbudsjettene illustrerer ressursbruken i kommunesektoren. Jensens poeng er at Finansdepartementet overdriver ressursbruken fordi vi tar utgangspunkt i antall sysselsatte personer i sektoren. Jeg kan berolige Jensen med at Finansdepartementet er klar over at andelen som arbeider deltid er høyere i kommunesektoren enn i andre sektorer. Omfanget av deltid blir også ivaretatt i de indikatorene som departementet benytter til å analysere ressursbruk i kommunesektoren. Tall for antall sysselsatte personer gir likevel etter vår vurdering viktig informasjon om situasjonen på arbeidsmarkedet og utviklingen innenfor de ulike sektorene. Det er for eksempel av interesse at en stor andel av tilveksten til arbeidsstyrken gjennom andre halvdel av 1990-tallet ble sysselsatt i kommunesektoren. Med tanke på å vurdere stramheten i arbeidsmarkedet er det sysselsettingen målt i antall personer som er av interesse.

Jeg er imidlertid enig med Jensen i at utviklingen i sysselsatte personer ikke gir en dekkende beskrivelse av ressursbruken i sektoren. Derfor rapporterer Finansdepartementet også utviklingen i antall utførte timeverk, jf. avsnitt 3.3.1 i Nasjonalbudsjettet 2003. For å måle utviklingen i ressursbruken i kommunesektoren over et lengre tidsrom benytter Finansdepartementet en aktivitetsindikator der timeverk og ikke antall personer inngår. Dette er den samme indikatoren som benyttes av Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi, der også kommunene er representert.

For å underbygge sin påstand om at Finansdepartementet presenterer villedende tall for veksten i ressursbruken i kommunene, har Jensen stilt sammen tall som viser veksten i henholdsvis kommunenes inntekter og bruttonasjonalproduktet (BNP). Jensens oppstilling viser at kommunesektorens inntekter faller som andel av BNP. Denne sammenlikningen har to åpenbare svakheter: Ved å se på veksten i totalt BNP får Jensen for det første med seg den sterke veksten som har funnet sted i Norges oljeinntekter. Denne veksten har i liten grad sammenheng med ressursinnsatsen i sektoren og gir et misvisende inntrykk av den underliggende utviklingen i vårt langsiktige produksjonspotensial. For det andre er det helt normalt – og ønskelig – at veksten i verdiskapingen overstiger veksten i ressursinnsatsen i en sektor. Dette reflekterer produktivitetsvekst. Dette må en ta høyde for når en sammenlikner utviklingen i overføringene til kommunene med utviklingen i bruttonasjonalproduktet.

Finansdepartementet er kontinuerlig opptatt av å gi en best mulig beskrivelse av de økonomiske forutsetningene for den aktiviteten som utføres i kommunesektoren. Vi setter i så måte pris på kritiske vurderinger og forslag til forbedringer av vår framstilling i nasjonalbudsjettene. Det er imidlertid i denne sammenheng et lite konstruktivt bidrag å hevde at Finansdepartementet lyver med statistikk.