Historisk arkiv

Klar melding fra ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer, Troms Folkeblad

Klar melding fra ESA

Statssekretær Øystein Børmer, Troms Folkeblad 01.10.2003

Nordnorsk Verftsamarbeid (NV) har de siste dagene skapt ny forvirring vedrørende om Norge kan fortsette å beholde differensiert arbeidsgiveravgift i hele landet. NV sendte tidligere i høst brev til ESA for å få en klargjøring på hvilke signaler overvåkingsorganet har gitt Finansdepartementet. Når NV nå har fått svarbrevet trekker de innholdet altfor langt i forhold til hva det er grunnlag for.

Både på EFTA og EU-siden er det normalt at det føres uformelle samtaler med overvåkingsorganet før en omdiskutert ordning blir formelt notifisert. Uttalelsene i ESAs brev går da også på at ESA har bistått Norge i å forberede en mulig notifikasjon, og gitt ikke-bindende, indikerende synspunkter på alternativer til dagens ordning. Finansdepartementet har aldri hevdet at ESA har fattet et vedtak på dette området, men ESA har klart signalisert at de ikke vil godkjenne bransjemessige tiltak dersom de fikk søknad om dette til formell behandling. Derfor har vi heller ikke notifisert dette. ESA-president Einar Bull gjorde det klart for finansministeren, senest på deres møte 20. august 2003, at unntak for ikke-konkurranseutsatt virksomhet var umulig.

Fra norsk side ville det være helt uansvarlig å notifisere en ordning som vi visste at ESA ville fatte et formelt negativt vedtak til, når vi kunne notifisere en alternativ ordning som det er reelle muligheter for å få gjennomslag for. Resultatet hadde i så fall vært at vi sto uten en ny ordning på plass i januar 2004, noe som ville påføre berørte nordnorske bedrifter store erstatningskrav.