Historisk arkiv

Om likestilling og skatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Harstad Tidende

Om likestilling og skatt

Statssekretær Øystein Børmer (H), Harstad Tidende 29.10.2003

I et innlegg i Harstad Tidende 23.10 etterlyser Gro Ramsdal en oppklaring på hvorfor likestilling skal skilles fra skatt og økonomi.

Utgangspunktet er et intervju med finansminister Per- Kristian Foss i NRK radio nylig, etter at det ble hevdet at menn i større grad enn kvinner har nytt godt av skatteletten som er gitt de siste årene.

Gro Ramsdal fremstiller det som oppsiktsvekkende at finansministeren mener at skatt ikke skal brukes som et virkemiddel for å oppnå likestilling. Det motsatte ville virkelig vært oppsiktsvekkende.

Det er et problem når kvinner og menn tjener forskjellig når kvalifika­sjoner og arbeidsoppgaver for øvrig er like. Men man kan imidlertid ikke forvente at skattereglene skal løse disse problemene. Ut fra likhets- og likestillings­hensyn bør skattesystemet behandle alle som tjener det samme likt, uavhen­gig av kjønn. Egne skatteregler for kvinner kan raskt komme i konflikt med likestillingsloven.

Skattesystemet kan ikke, og bør ikke forandre inntekts­fordelingen før skatt, og kampen om jevnere inntektsfordeling mellom kjønnene må foregå på andre arenaer. Ramsdal nevner selv slike utfordringer, nemlig rekruttering til ulike yrker, ulik avlønning av ulike yrker med skjev fordeling mellom kjønnene, og innsatsen for å styrke kvinneandelen i ledende verv.