Regjeringens opplegg en seier for distriktene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Finansdepartementet
Finansminister Per-Kristian Foss (H), Gudbrandsdølen Dagningen og diverse aviser
Tale/innlegg | Dato: 29.11.2003
Regjeringens opplegg en seier for distriktene
Finansminister Per-Kristian Foss (H), Gudbrandsdølen Dagningen 29.11.2003, og diverse andre aviser
I et innlegg i Gudbrandsdølen Dagningen 25.november hevder stortingsrepresentant Inger S. Enger (Sp) at Stortingets behandling av den differensierte arbeidsgiveravgiften har gitt et langt bedre opplegg enn Regjeringens. Dette er en merkelig framstilling.
Tvert i mot er det heldigvis slik at Stortingets I vedtak all hovedsak støtter opp om de gode kompensasjonstiltakene som Regjeringen har arbeidet fram gjennom snart ett år, og som nå vil tre i kraft fra nyttår. Ordninger som sikrer at de økte avgiftsinntektene til staten gjennom opptrapping av arbeidsgiveravgiften tilbakeføres til distriktene krone for krone.
Det er riktig at Regjeringen i et brev til ESA har gjort et siste forsøk på å utsette iverksettelsen av endringene fra nyttår. Men i sitt svarbrev advarer ESA kraftig mot å sette i verk en slik prosess. Det vil i så fall bety at ESA åpner en formell sak mot Norge som neppe blir avsluttet før sommeren 2004. ESA anser sjansene for et positivt utfall som minimale, og peker samtidig på at et nei vil bety at all støtte i mellomtiden vil være ulovlig, og må tilbakebetales med renter. Selv ikke Senterpartiet vil vel utsette lokalbedrifter rundt i landet for en slik risiko?
Stortingsflertallet har også bedt Regjeringen undersøke muligheten for å videreføre gradert arbeidsgiveravgift for bransjer som ikke er i konkurranse med andre virksomheter i EØS-land. For å sikre at alle muligheter er helt utprøvd, vil Regjeringen nå utforme et slikt forslag. Det er imidlertid store problemer knyttet til å oppnå en slik videreføring. Regjeringen har tatt denne problemstillingen opp med ESA flere ganger tidligere. Kommunalministeren og jeg drøftet blant annet dette i møte med ESA-president Einar Bull i august. I avisintervjuer nylig, blant annet Rana Blad og Nordlys, har vi sett ESA-presidenten uttale seg kritisk både til bransjevise unntak og videreføring av dagens ordning etter nyttår.
For kort tid siden fikk Regjeringen gjennomslag i ESA for en tre års gradvis innfasing av full arbeidsgiveravgift. Å sikre bedriftene i distriktene best mulige kompensasjonsordninger og tre års overgangsordning har Regjeringen prioritert høyt, og brukt store ressurser på.
Så vidt vi har registrert kan verken Senterpartiet eller ulike protestaksjoner vise til andre resultater enn store medieoppslag med utskjelling og uberettiget kritikk av Regjeringen i denne prosessen. Det som hittil er oppnådd overfor ESA for å sikre bedriftene og distriktene stabile og forutsigbare rammer er resultat av Regjeringens arbeid.