Historisk arkiv

Regjeringens politikk virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Dagbladet

Regjeringens politikk virker

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Dagbladet 05.11.2003

Helge Nilsen kritiserer i denne spalten 26. oktober finansminister Foss sine teorier og hevder at han tror at svakere rettigheter for arbeidstakerne vil få ned ledigheten og øke velstanden. Det er selvsagt ikke slik.

Regjeringens politikk er å gå løs på hovedproblemet i norsk økonomi, nemlig økningen i ledigheten som skyldes høye kostnader. Norske bedrifter må betale omtrent 30 prosent mer for en industriarbeider enn konkurrentene i land rundt oss. Derfor har vi sagt at lønnsveksten må ned – og det er bra at det har skjedd. Dessuten kan vi ikke fortsette å øke kostnadene for bedriftene gjennom stadig økte skatter og avgifter, slik Arbeiderpartiet gjorde. Fjerningen av flypassasjeravgiften, investeringsavgiften og den investeringsfiendtlige utbytteskatten har bidratt til å få skattenivået for norske bedrifter ned mot det vi finner i andre land. Men skattene må fortsatt nedover.

Vi ser nå at Regjeringens politikk virker: Optimismen er på vei tilbake etter at rente og kronekurs har svekket seg. Dette vil også gi seg utslag i ledigheten etter hvert.

Ledighetsproblemet løses ikke bare ved å sikre arbeidsplassene som finnes. Vi må også skape flere nye arbeidsplasser og vi må gi flere en mulighet til å komme inn på arbeidsmarkedet. Derfor har Regjeringen foreslått oppmykninger i arbeidsmiljøloven og tiltak for å hjelpe folk over fra trygd til arbeid. Det er viktig for den det gjelder og for å sikre vårt felles beste gjennom økt verdiskaping.