Historisk arkiv

Sats på utdanning!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansministerens foredrag på Pakistansk Studentersamfunns årlig motivasjonsseminar, Chateau Neuf, Oslo

Med forbehold om endringer

Finansminister Per-Kristian Foss (H)
Pakistansk Studentersamfunn årlig motivasjonsseminar
Søndag 30. mars 2003 (14.25 - 14.35), Chateau Neuf, Oslo

Sats på utdanning!

Regjeringens ambisjon er at "Norge skal ligge helt i teten internasjonalt når det gjelder ny teknologi, kompetanse og kunnskap" (Sem-erklæringen). Dette er et ambisiøst mål, men det er ikke urealistisk.

Norge har et godt utgangspunkt på mange områder: Vi har en arbeidsstyrke med et av verdens høyeste utdanningsnivåer. På enkelte områder er vår forskning og teknologi langt framme (bl.a. marin forskning, olje og gass, satellittkommunikasjon, telemedisin). Imidlertid: For at vi skal kunne nå dette målet er det avgjørende at ungdom satser på utdanning. Derfor er jeg svært glad for å se dere alle her i dag.

Og jeg er spesielt glad for at det arbeidet Pakistansk studentersamfunn gjør for å motivere ungdom med innvandrerbakgrunn til å satse på høyere utdanning. Enn så lenge viser statistikkene at ungdom med innvandrerbakgrunn er underrepresentert i høyere utdanning. Dette er et problem. Det er et problem først og fremst for den enkelte som går glipp av de goder og gleder en utdanning gir. Men det er også et problem for det norske samfunnet, hvis vi ikke utnytter våre menneskelige ressurser godt nok.

Undersøkelser tyder på at det er i miljøer av mennesker med ulik kulturell bakgrunn og forskjellig utdanning at vi finner den største innovasjonsevnen og kreativiteten. Det er i møtet mellom ulike kulturer og forskjellige livsanskuelser at nye tankeverdener fødes og løsninger for fremtiden finnes. Det er med andre ord ikke bare viktig for fremtiden til den enkelte av dere å satse på utdanning. Det er viktig for Norges fremtidige konkurranseevne.

Noen av dere har kanskje hørt eller også stilt spørsmålet: ”Er det noen vits for meg å ta utdanning, da? Når jeg ikke har et norsk navn og er mørk i huden, får jeg ikke jobb likevel.” Jeg vil ikke stikke under en stol at det har vært vanskeligere for arbeidssøkere med bakgrunn fra ikke-vestlige land å få relevant arbeid etter endt utdanning. Slik skal det ikke være – slik skal det ikke forbli i et fremtidsrettet Norge. I en stadig mer globalisert verden, der norsk industri og forskning må konkurrere og ta oppdrag internasjonalt, vil det være særlig behov for høyt utdannede mennesker med kjennskap til andre kulturer enn den norske. Tenk dere selv: Om fem–seks år, når dere er ferdig utdannet og et norsk firma holder på å forhandle med et pakistansk firma om for eksempel bygging av gassrørledninger og firmaet vil ansette nye folk. Den juristen, antropologen eller oljeingeniøren som snakker urdu og har kjennskap til pakistansk kultur og samfunnsforhold vil stille med et fortrinn. Norske arbeidsgivere kommer ikke til å ha råd til å si nei takk til en jobbsøknad fra en av dere.

Uansett hvilke fag dere velger å studere, har Norge bruk for deres kompetanse. Jeg vil likevel spesielt nevne at norsk næringsliv har økende behov for personer med realfag og teknologifag. For de av dere som ønsker å gjøre en karriere i næringslivet som gir sikker jobb og høy status, vil jeg foreslå at dere tenker gjennom om realfag ved universitetet eller en ingeniørutdannelse kan være et godt valg.

Jeg nevnte at ungdom med innvandrerbakgrunn foreløpig er underrepresentert i høyere utdanning. Det er ikke på grunn av mangel på motivasjon. Undersøkelser viser at ungdom med innvandrerbakgrunn har minst like høye ambisjoner som andre ungdommer. Grunnen ser ut til å være at en del ikke fullfører videregående opplæring. Jeg tror dere som er her i dag vet noe om å mestre skolen. Derfor vil jeg benytte sjansen til å legge inn et godt ord for lærerutdanningen. Regjeringen satser på å rekruttere minoritetsspråklige ungdom til lærerutdanningen, og vi støtter arbeidet ved flere høgskoler og universitet med å utvikle og tilby lærerutdanning med flerkulturelle perspektiver. Regjeringen har også arbeidet for å heve statusen til læreryrket – blant annet med høyere lønninger.

Til slutt vil jeg skryte litt av det norske utdanningssystemet og hva det kan tilby den enkelte av dere. Norge har universiteter og høgskoler av internasjonal klasse – og utdanningen som tilbys er gratis.

Denne høsten innføres Kvalitetsreformen ved alle norske universiteter og høgskoler. Oppfølgingen av den enkelte student blir tettere og muligheten til å ta et semester av studiet i utlandet blir bedre. Gradssystemet og studiepoengsystemet samordnes med systemet i resten av Europa. Det blir dermed enklere både å studere og få arbeid i Europa. I tillegg har vi en av verdens gunstigste ordninger for studiefinansiering.

Det er dere som nå skal ta utdanning som vil ha den største muligheten til å la deres stemmer høres, til å være med på å forme samfunnet, tolke historien og skape fremtiden. Sats på utdanning! Det gir mulighet for et bedre liv for den enkelte og mulighet til å bidra for å skape en bedre verden. Lykke til!